Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres letni, to również przygotowania przetworów z owoców już na zimę. I jak do dziś z dzieciństwa pamiętam, to nigdy nie mogło zabraknąć dżemu truskawkowego, albo innych truskawkowych pomysłów na przetwory. Jest sezon, więc trzeba z niego korzystać w pełnej krasie. Przygotowanie dżemu jest dość proste, ale jakie wrażenie robi zimą w ciastach, naleśnikach, tortach, to wiemy tylko my. Zimą takie słoiczki są na wagę złota. Warto zatem przygotować się już teraz i cieszyć się smakiem truskawek przez cały rok! I co jest piękne, stworzysz przetwory własnymi rękami.
Garnek min. 5 l, deska do krojenia, nóż, łyżka do mieszania, słoiki 250 ml
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 205
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4858
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4786
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44752
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 382
Domowe chipsy to dużo lepsza wersja tych kupionych w sklepie. Możesz je przyg...
Odsłon: 205
Pyszne i sycące pyzy ziemniaczane z pełnym smaku farszem z wieprzowego mięsa...
Odsłon: 4858
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4786
Przepis na rybę z frytkownicy beztłuszczowej Ryba z airfryera Ryba z airfry...
Odsłon: 44752
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso gotowane długo...
Odsłon: 382
Składniki
Truskawki umyj i osusz. Obierz z szypułek i przekrój na pół truskawki.
Przygotuj duży garnek i wsyp truskawki. Gdy truskawki zaczną się gotować, połącz je razem z cukrem żelującym. Wymieszaj owoce z cukrem żelującym i gotuj przez około 5 minut. Najważniejsze na tym etapie jest mieszanie produktów, aby się nie przypaliły. Najlepiej zatem gotować je na średnim ogniu. Kontroluj również poziom piany, który będzie się wytwarzał z owoców. Mieszaj do czasu zagotowania się wszystkiego razem. Gotuj przez dodatkowe 5 minut.
Dżem jest już gotowy. Przelej go wcześniej wyparzonych 5-6 słoików 250 ml do niepełnej objętości i szczelnie zamknij. Odwróć przygotowane słoiki do góry nogami, aby zakrętką dotykały spodu. Słoik musi się zassać pod temperaturą. Po ostygnięciu odstaw w chłodne, ciemne miejsce, np. piwnicę lub spiżarnię.