Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Okres letni, to również przygotowania przetworów z owoców już na zimę. I jak do dziś z dzieciństwa pamiętam, to nigdy nie mogło zabraknąć dżemu truskawkowego, albo innych truskawkowych pomysłów na przetwory. Jest sezon, więc trzeba z niego korzystać w pełnej krasie. Przygotowanie dżemu jest dość proste, ale jakie wrażenie robi zimą w ciastach, naleśnikach, tortach, to wiemy tylko my. Zimą takie słoiczki są na wagę złota. Warto zatem przygotować się już teraz i cieszyć się smakiem truskawek przez cały rok! I co jest piękne, stworzysz przetwory własnymi rękami.
Garnek min. 5 l, deska do krojenia, nóż, łyżka do mieszania, słoiki 250 ml
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15038
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45027
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 804
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22675
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15038
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4790
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45027
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 682
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 804
Składniki
Truskawki umyj i osusz. Obierz z szypułek i przekrój na pół truskawki.
Przygotuj duży garnek i wsyp truskawki. Gdy truskawki zaczną się gotować, połącz je razem z cukrem żelującym. Wymieszaj owoce z cukrem żelującym i gotuj przez około 5 minut. Najważniejsze na tym etapie jest mieszanie produktów, aby się nie przypaliły. Najlepiej zatem gotować je na średnim ogniu. Kontroluj również poziom piany, który będzie się wytwarzał z owoców. Mieszaj do czasu zagotowania się wszystkiego razem. Gotuj przez dodatkowe 5 minut.
Dżem jest już gotowy. Przelej go wcześniej wyparzonych 5-6 słoików 250 ml do niepełnej objętości i szczelnie zamknij. Odwróć przygotowane słoiki do góry nogami, aby zakrętką dotykały spodu. Słoik musi się zassać pod temperaturą. Po ostygnięciu odstaw w chłodne, ciemne miejsce, np. piwnicę lub spiżarnię.