Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem truskawkowy z mleczkiem kokosowym

Dżem truskawkowy z mleczkiem kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 9 Ocena: 36

Dodano:

Odsłon: 2353

Bardzo pożywny i smaczny jak ktoś lubi takie mieszanki, a najważniejsze, że własnej roboty. :))

Składniki

  • Truskawki 2 kg
  • pektyny 20 g
  • mleczko kokosowe 400 g
  • cukier kokosowy lub zwykły ( ja dodałam kokosowy) 300 g
  • skórka starta z cytryny ok 1/2 szk
  • sok z cytryny 1 szt
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyć truskawki, a później oderwać szypułki. Gdyż truskawka wtedy nie nabiera tyle wody.
    Przeciąć na ćwiartki

  2. Cukier kokosowy 100 g wymieszać z naszą pektyną ( kupiłam na allegro, ale w sklepie ze zdrową żywnością też można dostać)

  3. Wrzucić truskawki, mleko kokosowe, sok z cytryny, utartą skórkę, resztę cukru do garnka i gotować przez 15 - 20 minut, aż truskawki się rozgotują.

  4. Odstawić garnek i dodać pektynę z cukrem. Wymieszać do jednolitej masy.
    Postawić na ogniu jeszcze przez 10 minut do "zabulgotania" :))

  5. Przelać dżemik do słoików i odstawić do góry dnem. Przykryć szmatką do wystygnięcia .

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń