Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten dżem to mój eksperyment. Muszę przyznać, że bardzo udany i smaczny eksperyment. Na próbę zrobiłam tylko 3 słoiczki. Jak dorwę jeszcze truskawki to na pewno zrobie więcej. Na zimę będą jak znalazł.
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 165
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1725
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 331
Klasyczna, domowa pizza z pieczarkami – prosta w przygotowaniu, a zawsze pysz...
Odsłon: 165
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 1725
Kasza manna na mleku, to smakowite danie. Tylko od nas zależy jak je wzbogaci...
Odsłon: 331
Składniki
Truskawki umyć, wrzucić do garnka i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać cukier żelujący i cukier biały i od czasu do czasu mieszając gotować 30 minut. Następnie dodać żurawinę i dalej gotować ( smażyć ) dalsze 15 minut. Na koniec dodać płatki migdałowe i smażyć dżem następne 15 - 20 minut. Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki ( u mnie 3 po 300 ml ) i szybko zakręcić. Jeżeli dżem będzie zużyty w szybkim czasie nie ma potrzeby pasteryzacji, ale jeśli chcemy zostawić na dłużej to należy zapasteryzować. Taki dżemik świetnie sprawdzi się do ciast, naleśników lub świeżego pieczywa.