Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten dżem to mój eksperyment. Muszę przyznać, że bardzo udany i smaczny eksperyment. Na próbę zrobiłam tylko 3 słoiczki. Jak dorwę jeszcze truskawki to na pewno zrobie więcej. Na zimę będą jak znalazł.
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 102
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 191
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 381
To doskonała sałatka na wszelkie okazje - śniadanie, kolację, dodatek do obia...
Odsłon: 102
Marchewkę z groszkiem znamy wszyscy. W polskiej kuchni to klasyk wśród dodatk...
Odsłon: 191
Przepis jest dedykowany wszystkim, którzy dbają o zdrowie, sylwetkę lub upraw...
Odsłon: 381
Składniki
Truskawki umyć, wrzucić do garnka i gotować 5 minut. Po tym czasie dodać cukier żelujący i cukier biały i od czasu do czasu mieszając gotować 30 minut. Następnie dodać żurawinę i dalej gotować ( smażyć ) dalsze 15 minut. Na koniec dodać płatki migdałowe i smażyć dżem następne 15 - 20 minut. Gorącym dżemem napełnić wyparzone słoiczki ( u mnie 3 po 300 ml ) i szybko zakręcić. Jeżeli dżem będzie zużyty w szybkim czasie nie ma potrzeby pasteryzacji, ale jeśli chcemy zostawić na dłużej to należy zapasteryzować. Taki dżemik świetnie sprawdzi się do ciast, naleśników lub świeżego pieczywa.