Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem wiśniowy dzięki dodatkowi świeżego imbiru nabiera dodatkowej świeżości, a smak owoców jest jeszcze bardziej wyrazisty. Taki dżem to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub pączków.
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 123
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 285
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20521
Zapiekane mięso z cebulą, czosnkiem i kremowym sosem to klasyczne danie, któr...
Odsłon: 123
Moja dzisiejsza ciap kapusta jest przygotowana do zagęszczonego sosu z pieczo...
Odsłon: 285
Idealna na różne okazje.
Odsłon: 20521
Składniki
Umyte wiśnie dryluję. Umieszczam w dużym garnku z grubym dnem.
Zasypuję białym cukrem. Odstawiam na około 4 godziny, by puściły sok. Gdy wiśnie puszczą sok, dodaję sok cytrynowy, mieszam. Zagotowuję i odcedzam sok. Gorący sok wlewam do wyparzonych słoiczków i odwracam dnem do góry. Do wiśni z małą ilością soku dodaję cukier trzcinowy i starty na drobnej tarce imbir, mieszam. Ponownie zagotowuję i ciągle mieszając smażę na małym ogniu około10 minut Wkładam do wyparzonych słoiczków. Zakręcone odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem, pozostawiam do wystudzenia.
Przechowuję w suchym w ciemnym miejscu.