Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Domowy dżem wiśniowy dzięki dodatkowi świeżego imbiru nabiera dodatkowej świeżości, a smak owoców jest jeszcze bardziej wyrazisty. Taki dżem to idealny dodatek do naleśników, gofrów lub pączków.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8063
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9834
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4527
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 534
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8063
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1162
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9834
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4527
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 534
Składniki
Umyte wiśnie dryluję. Umieszczam w dużym garnku z grubym dnem.
Zasypuję białym cukrem. Odstawiam na około 4 godziny, by puściły sok. Gdy wiśnie puszczą sok, dodaję sok cytrynowy, mieszam. Zagotowuję i odcedzam sok. Gorący sok wlewam do wyparzonych słoiczków i odwracam dnem do góry. Do wiśni z małą ilością soku dodaję cukier trzcinowy i starty na drobnej tarce imbir, mieszam. Ponownie zagotowuję i ciągle mieszając smażę na małym ogniu około10 minut Wkładam do wyparzonych słoiczków. Zakręcone odwracam do góry dnem, przykrywam grubym ręcznikiem, pozostawiam do wystudzenia.
Przechowuję w suchym w ciemnym miejscu.