Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z agrestu

Dżem z agrestu

Autor:

Przepisów i artykułów: 382 Ocena: 16607

Dodano:

Odsłon: 646

Pyszny dżemik z niedocenianego agrestu:)

Składniki

  • Agrest (u mnie 1,5 kg)
  • Cukier ok 500 g lub wg uznania
  • Sok z cytryny
  • Woda ok 3/4 szklanki
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z agrestu

Przygotowanie

  1. Agrest oczyścić z ogonków i dokładnie umyć.

    Do garnka wlać wodę,wsypać agrest i postawić na małym ogniu.
    Dodać cukier,sok z cytryny i wymieszać. Gotować co jakiś czas mieszając aż owoce zaczną się rozpadać. Ja swój dżem dodatkowo zblendowałam.

    Gdy dżem osiągnie pożądaną przez nas konsystencję przełożyć go do wyparzonych słoików,zakręcić i odstawić do góry dnem lub zapasteryzować. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 sierpnia Ja bardzo doceniam agrest, a dzem z agrestu uwielbiam. Czesto dodaje tez troche kiwi, doskonala mieszanka. Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 28 lipca Przymierzamy się do zrobienia takiego dżemu, ale jak na razie zżeramy większość prosto z krzaczków ;) Trzeba będzie kiedyś się opanować hihi. Pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

smaker 28 lipca Uwielbiamy agrest - dziękujemy za świetny przepis :) Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń