Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny gęsty dżem w słoiki na zimę. Ponieważ same borówki mają dla mnie taki sobie smak , postanowiłam połączyć je z malinami.
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 146
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 159
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 174
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 44
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 61
To szybki i łatwy do przygotowania placek – nawet laik kulinarny sobie poradz...
Odsłon: 146
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 159
Delikatne mięso, z pysznym i aromatycznych sosem. Danie proste do przygotowan...
Odsłon: 174
Pomysł na dodatek do obiadu zamiast sałatki bądź surówki. Zabiera niecałe 15...
Odsłon: 44
Dzisiaj mam dla Was przepyszne pierożki z nadzieniem marchewkowym. Nadzienie...
Odsłon: 61
Składniki
Borówki i maliny myję i wkładam do garnka. dodaję cukier i sok z cytryny. Gotuję na małym ogniu co chwilę mieszając , aż owoce się rozgotują , a dżem zacznie robić się lekko gęsty. U mnie gotował się ponad 40 minut. Jeśli ktoś chce może dodać np. żelfix wtedy czas gotowania się skróci.
Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików , zakręcam i przewracam . pozostawiam do ostygnięcia.