Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z borówek i malin.

Dżem z borówek i malin.

Autor:

Przepisów i artykułów: 271 Ocena: 1377

Dodano:

Odsłon: 203

Pyszny gęsty dżem w słoiki na zimę. Ponieważ same borówki mają dla mnie taki sobie smak , postanowiłam połączyć je z malinami.

Składniki

  • Borówki 2 kg.
  • Maliny 1 kg.
  • Sok z cytryny 1 szt.
  • cukier 1 kg.
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Dżem z borówek i malin.

Przygotowanie

  1. Borówki i maliny myję i wkładam do garnka. dodaję cukier i sok z cytryny. Gotuję na małym ogniu co chwilę mieszając , aż owoce się rozgotują , a dżem zacznie robić się lekko gęsty. U mnie gotował się ponad 40 minut. Jeśli ktoś chce może dodać np. żelfix wtedy czas gotowania się skróci.

  2. Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików , zakręcam i przewracam . pozostawiam do ostygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń