Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszny gęsty dżem w słoiki na zimę. Ponieważ same borówki mają dla mnie taki sobie smak , postanowiłam połączyć je z malinami.
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3844
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 780
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3861
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 634
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3844
Dzisiaj przedstawiam przepis na pasztet z warzywami takimi jak groszek, march...
Odsłon: 411
Tego tortu nie trzeba zbytnio rekomendować. To jest ciasto, które zawsze i ws...
Odsłon: 780
Składniki
Borówki i maliny myję i wkładam do garnka. dodaję cukier i sok z cytryny. Gotuję na małym ogniu co chwilę mieszając , aż owoce się rozgotują , a dżem zacznie robić się lekko gęsty. U mnie gotował się ponad 40 minut. Jeśli ktoś chce może dodać np. żelfix wtedy czas gotowania się skróci.
Gorący dżem przekładam do wyparzonych słoików , zakręcam i przewracam . pozostawiam do ostygnięcia.