Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z brzoskwiń to doskonały dodatek do pieczywa, naleśników, gofrów, a także ciast i deserów.Jego smak i zapach przywodzą na myśl ciepłe letnie dni. Do przygotowania domowego dżemu potrzebujecie zaledwie trzech składników i odrobinę cierpliwości. Zobaczcie, jak w prosty sposób odtworzyć ten przepis w swojej kuchni.
blender
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 732
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 351
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4955
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 116
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 732
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 351
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 4955
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 116
Składniki
Brzoskwinie sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, usuwamy pestki i przekładamy do garnka.
Owoce zasypujemy cukrem, dodajemy sok wyciśnięty z cytryny. Całość mieszamy. Owoce miksujemy blenderem na gładki krem.
Garnek ze zmiksowanymi brzoskwiniami ustawiamy na kuchence i smażymy pod przykryciem na wolnym ogniu przez około 80 minut. Od czasu do czasu mieszamy owoce w garnku.
Usmażony dżem przekładamy do wyparzonych słoików. Słoiki szczelnie zakręcamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Na drugi dzień dżem pasteryzujemy. Na spód dużego garnka kładziemy ściereczkę. Słoiczki układamy jeden obok drugiego w taki sposób, aby się ze sobą nie stykały. Do garnka wlewamy wodę do 3/4 wysokości słoików. Garnek ze słoikami ustawiamy na kuchence i gotujemy przez około 20 minut od momentu zagotowania się wody.
Następnie wyciągamy słoiki z garnka i ustawiamy do góry dnem na stole. Pozostawiamy do wystudzenia. Dżem z brzoskwiń przechowujemy w chłodnym miejscu.