Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Posiadacie winogron i zastanawiacie się, co zrobić z jego nadmiarem? Skorzystajcie z tego przepisu. Jest to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na jego przerobienie. Najcięższym momentem jest przetarcie owoców przez gęste sito - tak aby pozbyć się pestek i skórek owoców. Gotowy dżem możecie wykorzystać jako dodatek do pieczywa, naleśników czy racuchów. Zapraszamy do wspólnego pitraszenia!
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15678
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 43
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 1396
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2713
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1257
Pączki z czekoladą to doskonała alternatywa dla tradycyjnych słodkości przygo...
Odsłon: 15678
Klasyczna, domowa zupa pomidorowa w najlepszym wydaniu! Aromatyczny bulion, p...
Odsłon: 43
Ziemniaki milionera to wyjątkowe danie z dwukrotnie pieczonych ziemniaków, dz...
Odsłon: 1396
Po upieczeniu skrzydełek zostało nam sosiku na dnie blachy, którego użyliśmy...
Odsłon: 2713
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 1257
Składniki
Ciemny winogron myjemy pod bieżącą wodą. Owoce przebieramy, obrywamy z kiści i przekładamy do garnka z grubym dnem.
Winogron zasypujemy cukrem, gotujemy przez około 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy. W połowie gotowania miażdżymy owoce przy użyciu tłuczka. Czekamy, aż woda odparuje, a nasz dżem zgęstnieje.
Po 40 minutach przecieramy owoce przez gęste cisto, tak aby oddzielić je od pestek i skórek. Przetarty winogron zalewamy sokiem z cytryny. Dżem gotujemy przez kolejne 30 minut.
Gorący dżem z ciemnych winogron przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut. Po tym czasie układamy je do góry dnem na blacie kuchennym i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na drugi dzień znosimy słoiki do spiżarni.