Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Posiadacie winogron i zastanawiacie się, co zrobić z jego nadmiarem? Skorzystajcie z tego przepisu. Jest to jeden z najprostszych i najszybszych sposobów na jego przerobienie. Najcięższym momentem jest przetarcie owoców przez gęste sito - tak aby pozbyć się pestek i skórek owoców. Gotowy dżem możecie wykorzystać jako dodatek do pieczywa, naleśników czy racuchów. Zapraszamy do wspólnego pitraszenia!
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7039
Polecam.
Odsłon: 157
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5403
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2654
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 7039
Polecam.
Odsłon: 157
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5403
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2654
Składniki
Ciemny winogron myjemy pod bieżącą wodą. Owoce przebieramy, obrywamy z kiści i przekładamy do garnka z grubym dnem.
Winogron zasypujemy cukrem, gotujemy przez około 40 minut. Od czasu do czasu mieszamy. W połowie gotowania miażdżymy owoce przy użyciu tłuczka. Czekamy, aż woda odparuje, a nasz dżem zgęstnieje.
Po 40 minutach przecieramy owoce przez gęste cisto, tak aby oddzielić je od pestek i skórek. Przetarty winogron zalewamy sokiem z cytryny. Dżem gotujemy przez kolejne 30 minut.
Gorący dżem z ciemnych winogron przekładamy do czystych, wyparzonych wcześniej słoików, szczelnie zakręcamy.
Słoiki pasteryzujemy przez około 20 minut. Po tym czasie układamy je do góry dnem na blacie kuchennym i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Na drugi dzień znosimy słoiki do spiżarni.