Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sezon na cukinię trwa nadal. Przygotowałam już w tym roku spore zapasy cukiniowych przetworów i to jeszcze nie koniec. Mam dziś kolejny pomysł na cukinię i jej wykorzystanie. Tym razem pyszny dżem z cukinii z dodatkiem galaretki i soku z cytryny. Szybki i łatwy sposób na domowy dżem, który będzie jak znalazł do pieczywa, naleśników czy ciast.
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 14
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2110
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 188
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1168
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1197
Słodki ziemniak w cieście? Uwierzcie, to ciasto cieszy podniebienie..... Bata...
Odsłon: 14
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2110
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 188
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1168
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1197
Składniki
Cukinie obrałam i wydrążyłam gniazda nasienne. Po obraniu powinno zostać 1,5kg cukinii. Tak przygotowaną cukinię starłam na tarce na grubych oczkach. Można też użyć szatkownicy. Starta cukinię przełożyłam do garnka. Dodałam cztery łyżki wody i ustawiłam garnek na gazie. Mieszając co jakiś czas, doprowadziłam cukinię do zagotowania. Zmniejszyłam ogień na minimalny i dusiłam ją pod przykryciem ok. 20-25 minut. Po tym czasie cukinię zblendowalam na jednolity mus. Dosypałam cukier i dodałam sok z cytryny. Wsypałam suchą galaretkę i dokładnie wszystko wymieszałam. Cukinię dusiłam kolejne 20-25 minut po czym przelałam ją do wyparzonych słoiczków. Szczelnie zakręciłam i zapasteryzowałam w garnku. Czas pasteryzacji to ok. 15 minut od zagotowania się wody. Po zapasteryzowaniu słoiki odstawiłam do góry dnem by w tej pozycji wystygły i dopiero potem odwróciłam do właściwej pozycji i odstawiłam w chłodne miejsce. Z pasteryzacji można zrezygnować, jeśli dżem ma być zjedzony w krótkim czasie po przygotowaniu. Jeśli ma być na zimę pasteryzacja jest potrzebna. Korzystałam z przepisu: Dżem z cukinii - Justyna Dragan.