Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie, tym razem propozycja na dżem z jagód bez cukru ale z dodatkiem ksylitolu. Ksylitol to naturalny słodzik pozyskiwany z kory brzozy, zawiera bardzo niski indeks glikemiczny który wynosi jedynie 8, w porównaniu do zwykłego cukru gdzie indeks glikemiczny wynosi 70. Dlatego ksylitol może być spożywany przez osoby z cukrzycą. Ma on również pozytywny wpływ na nasze zęby, poprzez wyrównanie naszego pH w jamie ustnej oraz zwalcza bakterie i grzyby.
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 716
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 102
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2492
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 716
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 102
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 2492
Składniki
Do garnka przekładam jagody, dodaję ksylitol sok z cytryny i smażę dżem. Dżem smażę około 45 minut – długość smażenia zależy od tego jak gęsty chcemy uzyskać dżem. Pod koniec smażenia najlepiej jest sprawdzić smak dżemu i jeżeli jest za mało słodki, to możemy dodać więcej ksylitolu.
A jeżeli chcemy sprawdzić jakiej konsystencji będzie dżem po wystudzeniu, to możemy przeprowadzić test zimnego talerzyka. Na talerzyk wyjęty z zamrażalnika nakładam łyżeczkę gorącego dżemu i pozostawiam do wystudzenia, a następnie sprawdzam palcem konsystencję, jeżeli jest jeszcze za rzadki to nadal smażę. Gotowy gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoiczków, brzeg słoika dokładnie wycieram, mocno zakręcam wieczko i ustawiam do góry dnem na ściereczce. Następnie wszystkie słoiczki nakrywam drugą ściereczką lub ręcznikiem i pozostawiam do wystudzenia. Tak przygotowany dżem przechowuję w chłodnym i ciemnym miejscu (piwnicy). Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiczki złapały, to należy je pasteryzować na mokro lub na sucho. W wodzie pasteryzuję około 10-15 minut w zależności od wielkości słoiczków, a w piekarniku w temperaturze 120°C około 30 minut. Dżem z jagód jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa