Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne aromaty jeżyn w słoikach.
sitko i chochla
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326147
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12007
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16621
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5362
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326147
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12007
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 16621
Przepis dnia
Zapiekanka prowansalska jest pełna soczystych i dojrzałych warzyw, ziół i sos...
Odsłon: 5362
Składniki
Jeżyny sukcesywnie były zbierane i mrożone. Uzbierałam dwa litry, przy mrożeniu tracą trochę kolor, ale wróci. Maliny paruje się pod przykrywką i trzyma potem na ogniu bez przykrycia, aż zredukują się o połowę. Najlepiej sprawdzić co i raz czy nie przywierają. Jeśli przywrą to już wystarczy.
Jeżyny przeciera się przez sitko. Do przetartych jeżyn daje się cukier, użyłam cukru żelującego, który trzeba zostawić, potem całość się podgrzewa i po zagotowaniu jeszcze miesza przez cztery minuty. Dżem zagotowany z cukrem od razu przelewa się wrzący do słoików i zakręca, nie potrzebna jest pasteryzacja, także w przypadku zwykłego cukru.
Smacznego :)