Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cudowne aromaty jeżyn w słoikach.
sitko i chochla
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 131
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 462
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 131
Szybkie, łatwe, sycące i smaczne danie.
Odsłon: 462
Składniki
Jeżyny sukcesywnie były zbierane i mrożone. Uzbierałam dwa litry, przy mrożeniu tracą trochę kolor, ale wróci. Maliny paruje się pod przykrywką i trzyma potem na ogniu bez przykrycia, aż zredukują się o połowę. Najlepiej sprawdzić co i raz czy nie przywierają. Jeśli przywrą to już wystarczy.
Jeżyny przeciera się przez sitko. Do przetartych jeżyn daje się cukier, użyłam cukru żelującego, który trzeba zostawić, potem całość się podgrzewa i po zagotowaniu jeszcze miesza przez cztery minuty. Dżem zagotowany z cukrem od razu przelewa się wrzący do słoików i zakręca, nie potrzebna jest pasteryzacja, także w przypadku zwykłego cukru.
Smacznego :)