Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z kiwi

Dżem z kiwi

Autor:

Przepisów i artykułów: 785 Ocena: 49305

Dodano:

Odsłon: 13497

W tym sezonie postanowiłam wypróbować jak smakuje domowy dżem z kiwi. Dodałam do niego syrop waniliowy i pyszny zielony dżem gotowy.

Składniki

  • kiwi 1 kg
  • żelfix (2:1) 1 op
  • syrop waniliowy 2 łyżki
  • cukier 40 dkg
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z kiwi

Przygotowanie

  1. Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin, aby owoce puściły sok. Następnie owoce wymieszać z żelfixem, zagotować. Od momentu zagotowania gotować kilkanaście minut, często mieszając, aby owoce nam się nie przypaliły. Gdy dżem będzie wystarczająco gęsty dodać syrop waniliowy, wymieszać.
    Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15 minut. Zbyt długie trzymanie słoiczków w tej pozycji powoduje, że dżem przywiera do nakrętki.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

konhambos 08 lipca 2014 Od dawna sie zastanawialam, czy gotowane kiwi nie traci swojego smaku. Teraz wiem, ze nie:)
Uwielbiam dzem z kiwi, doskonale tez smakuje razem z agrestem, ale dotychczas jadlam tylko te wykonane fabrycznie...
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 03 lipca 2014 Ciekawa, pyszna dżemowa propozycja :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń