Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 799 Ocena: 49659
Dodano: 02.07.2014
Odsłon: 13688
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Kiwi obrać ze skórki, pokroić w kostkę, zasypać cukrem. Odstawić na kilka godzin, aby owoce puściły sok. Następnie owoce wymieszać z żelfixem, zagotować. Od momentu zagotowania gotować kilkanaście minut, często mieszając, aby owoce nam się nie przypaliły. Gdy dżem będzie wystarczająco gęsty dodać syrop waniliowy, wymieszać.
Gorący dżem nakładać do wyparzonych słoiczków, szczelnie zakręcać, odwracać do góry dnem na 15 minut. Zbyt długie trzymanie słoiczków w tej pozycji powoduje, że dżem przywiera do nakrętki.
Smacznego.
Na skróty
Komentarze do przepisu (5)

konhambos 08 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Ach, jeszcze jedno - piekne zdjecia:) Odpowiedzi: 1 ▼0 Kto głosował? | Odpowiedz

konhambos 08 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Od dawna sie zastanawialam, czy gotowane kiwi nie traci swojego smaku. Teraz wiem, ze nie:)Uwielbiam dzem z kiwi, doskonale tez smakuje razem z agrestem, ale dotychczas jadlam tylko te wykonane fabrycznie... Odpowiedzi: 1 ▼
0 Kto głosował? | Odpowiedz

Futka 03 lipca 2014Zgłoś do usunięcia
Ciekawa, pyszna dżemowa propozycja :)1 Kto głosował? | Odpowiedz