Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny do rogalików, kruchych ciasteczek i tortów.
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 154
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 209
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1288
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 512
Subtelne w smaku i zachwycające oko. Oto przepis na kotleciki ryżowo-marchewk...
Odsłon: 154
Delikatna w smaku. pożywna jako danie jednogarnkowe.
Odsłon: 209
Smakowity dodatek do mięsa z grilla. Sos na bazie jogurtu, majonezu, czosnku...
Odsłon: 1288
Ragout jest to rodzaj gulaszu, który może być mięsny lub warzywny. W tym prze...
Odsłon: 512
Składniki
Owoce pigwowca pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem (dodajemy 2 kg).
Mieszamy. Odstawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy sok.
Do odcedzonych owoców wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Owoce są ugotowane, gdy po przyciśnięciu drewnianą łyżką do brzegu garnka, owoce się rozpadają.
Ugotowane owoce przecieramy przez sito lub używając przecieraka. Uzyskany mus mieszamy z pozostałym cukrem(1,5 kg ).
Wymieszany mus, gotujemy do rozpuszczenia cukru. Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Przepis na sok: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-sok-z-pigwowca-japonskiego,192665,ika1961.html Polecam do przetworów z pigwowca używać cukru trzcinowego, gdyż jego lekko karmelowy smak idealnie równoważy cierpki smak owoców pigwowca.