Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Idealny do rogalików, kruchych ciasteczek i tortów.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5631
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1111
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5631
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1111
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12221
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5165
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1537
Składniki
Owoce pigwowca pozbawiamy pestek i kroimy na kawałki. Zasypujemy cukrem (dodajemy 2 kg).
Mieszamy. Odstawiamy na noc. Następnego dnia odlewamy sok.
Do odcedzonych owoców wlewamy wodę i gotujemy do miękkości. Owoce są ugotowane, gdy po przyciśnięciu drewnianą łyżką do brzegu garnka, owoce się rozpadają.
Ugotowane owoce przecieramy przez sito lub używając przecieraka. Uzyskany mus mieszamy z pozostałym cukrem(1,5 kg ).
Wymieszany mus, gotujemy do rozpuszczenia cukru. Gorący przekładamy do wyparzonych słoiczków, zakręcamy. Odstawiamy do góry dnem do wystudzenia. Wystudzone przechowujemy w suchym, ciemnym miejscu.
Przepis na sok: https://smaker.pl/przepisy-przetwory/przepis-sok-z-pigwowca-japonskiego,192665,ika1961.html Polecam do przetworów z pigwowca używać cukru trzcinowego, gdyż jego lekko karmelowy smak idealnie równoważy cierpki smak owoców pigwowca.