Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
(NAJLEPSZY JAKI ZNAM): Trzeba dodać, że przygotowanie jest wyjątkowo pracochłonne bo owoce są bardzo twarde i niestety odciski gwarantowane .Ale za to smak - nie ma sobie równych.
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 417
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 398
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1483
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5733
Proste ciasto makowe na kruchym spodzie z kruszonką na wierzchu. Łatwe do upi...
Odsłon: 417
Sernik z rodzynkami. W sam raz na Święta. Przepis na dużą blaszkę. Wszystk...
Odsłon: 398
Na stole świątecznym nie może jej zabraknąć.
Odsłon: 1483
Nie ma to jak domowe ciasta zgodzicie się ze mną? ja osobiście uwielbiam piec...
Odsłon: 5733
Składniki
Do dużego garnka z grubym dnem wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję obraną pigwę (gniaza nasienne usuwam). Smażę na wolnym ogniu, często mieszajac. Cukier dodajemy na końcu, kiedy owoce zmiękną bo wtedy masa przywiera do dna i można całą zawartość wywalić do kosza. Robimy to stopniowo, by cukru nie dać za dużo, bo wtedy dżem nie będzie taki smaczny. Ma być słodki ale lekko kwaskowy w smaku. Owoców nie miksuję, tylko rozgniatam. Chodzi o to, by kawałki owoców były wyczuwalne. Można dodać 3 opakowania żelfiksu by dżem był gęściejszy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.