Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
(NAJLEPSZY JAKI ZNAM): Trzeba dodać, że przygotowanie jest wyjątkowo pracochłonne bo owoce są bardzo twarde i niestety odciski gwarantowane .Ale za to smak - nie ma sobie równych.
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Schab w sosie koperkowym to danie, które smakuje o każdej porze roku, ale naj...
Odsłon: 34164
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 1371
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113601
Składniki
Do dużego garnka z grubym dnem wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję obraną pigwę (gniaza nasienne usuwam). Smażę na wolnym ogniu, często mieszajac. Cukier dodajemy na końcu, kiedy owoce zmiękną bo wtedy masa przywiera do dna i można całą zawartość wywalić do kosza. Robimy to stopniowo, by cukru nie dać za dużo, bo wtedy dżem nie będzie taki smaczny. Ma być słodki ale lekko kwaskowy w smaku. Owoców nie miksuję, tylko rozgniatam. Chodzi o to, by kawałki owoców były wyczuwalne. Można dodać 3 opakowania żelfiksu by dżem był gęściejszy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.