Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z pigwy:

Dżem z pigwy:

Autor:

Przepisów i artykułów: 564 Ocena: 5510

Dodano:

Odsłon: 8305

(NAJLEPSZY JAKI ZNAM): Trzeba dodać, że przygotowanie jest wyjątkowo pracochłonne bo owoce są bardzo twarde i niestety odciski gwarantowane .Ale za to smak - nie ma sobie równych.

Składniki

  • 3 kg obranej piwgwy (gniazda nasienne też usuwamy)
  • 1,5 kg cukru
  • 1 szklanka wody
  • ewentualnie 3 opakowania żelfiksu
3-4 os. > 60 min trudne przystępne
Reklama
Reklama
Dżem z pigwy:

Przygotowanie

  1. Do dużego garnka z grubym dnem wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia.
    Wsypuję obraną pigwę (gniaza nasienne usuwam). Smażę na wolnym ogniu, często mieszajac. Cukier dodajemy na końcu, kiedy owoce zmiękną bo wtedy masa przywiera do dna i można całą zawartość wywalić do kosza. Robimy to stopniowo, by cukru nie dać za dużo, bo wtedy dżem nie będzie taki smaczny. Ma być słodki ale lekko kwaskowy w smaku.
    Owoców nie miksuję, tylko rozgniatam. Chodzi o to, by kawałki owoców były wyczuwalne. Można dodać 3 opakowania żelfiksu by dżem był gęściejszy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń