Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
(NAJLEPSZY JAKI ZNAM): Trzeba dodać, że przygotowanie jest wyjątkowo pracochłonne bo owoce są bardzo twarde i niestety odciski gwarantowane .Ale za to smak - nie ma sobie równych.
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 133
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 491
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 242
Dzisiaj kolejna moja kapusta kiszona, tym razem kiszona w słoikach. Kapusta k...
Odsłon: 133
Na rodzinny obiad. Słodkokwaśny dodatek owoców świetnie komponuje się z mięse...
Odsłon: 491
Lekka i pełna smaku galareta. Mięso na indyczych golonkach jest niezwykle soc...
Odsłon: 242
Składniki
Do dużego garnka z grubym dnem wlewam wodę i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję obraną pigwę (gniaza nasienne usuwam). Smażę na wolnym ogniu, często mieszajac. Cukier dodajemy na końcu, kiedy owoce zmiękną bo wtedy masa przywiera do dna i można całą zawartość wywalić do kosza. Robimy to stopniowo, by cukru nie dać za dużo, bo wtedy dżem nie będzie taki smaczny. Ma być słodki ale lekko kwaskowy w smaku. Owoców nie miksuję, tylko rozgniatam. Chodzi o to, by kawałki owoców były wyczuwalne. Można dodać 3 opakowania żelfiksu by dżem był gęściejszy. Przekładamy do słoików i pasteryzujemy około 15 minut.