Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z pomarańczy deserowych.

Dżem z pomarańczy deserowych.

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 539

Dodano:

Odsłon: 1943

Dżem który możemy przygotowywać w ciągu całego roku. Świetny jako dodatek do ciast, sosów do mięs oraz pieczywa pszennego.

Składniki

  • - pomarańcze deserowe - ok. 3 kg.
  • - cukier kryształ - ok. 1 kg.
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. - z dwóch pomarańczy po ich dokładnym umyciu na drobnej tarce zetrzeć skórkę

    - bardzo dokładnie obrać pomarańcze

    - pokroić i wrzucić do garnka

    - gotować aż całość zmięknie od czasu do czasu mieszając

    - kiedy już całość się rozgotuje dodać startą skórkę i pogotować około 10 min.

    -całość zblendować i dodać około 1 kg. cukru

    - gotować na małym ogniu mieszając - aż całość zgęstnieje

    - gorący dżem wlewać do umytych słoiczków, dokładnie zamknąć nakrętki i odwrócić do góry dnem - nie pasteryzujemy

    Z tej porcji zrobimy 7 słoiczków dżemu.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 08 marca 2014 Jestem pozeraczem dzemow pomaranczowych, wiec daje maksymalna ilosc punktow!!!!!!!!! Odpowiedzi: 2 ▼

17 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń