Warto poświęcić teraz trochę czasu na przygotowanie pysznego dżemu z truskawek i rabarbaru, aby w zimie móc wykorzystać go jako dodatek do kanapek, ciast czy naleśników.
Dżem z truskawek i rabarbaru
Składniki
- 1 kg truskawek
- 400 g rabarbaru
- 800 g cukru
- Sok z 1 pomarańczy
Składniki
- 1 kg truskawek
- 400 g rabarbaru
- 800 g cukru
- Sok z 1 pomarańczy

Etapy przygotowania
Truskawki dokładnie umyj i osusz, pozbaw szypułek i pokrój na połówki lub ćwiartki. Rabarbar również umyj i osusz, podziel na kawałki o wielkości około 1,5 cm.
Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj sok z pomarańczy i zagotuj. Wsyp cukier. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po kilku godzinach dżem zacznie gęstnieć wtedy najlepiej sprawdzić jego konsystencję. Na mały talerzyk nałóż łyżeczkę dżemu i włóż do lodówki. Po schłodzeniu będzie widać czy jest wystarczająco gęsty. Jeśli tak zdejmij garnek z ognia.
Do wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików przelej dżem i dokładnie zakręć. Odwróć do góry dnem i trzymaj w takiej pozycji, dopóki nie wystygną. Po tym czasie przenieść słoiki do spiżarki lub innego chłodnego miejsca.
Przepis w Waszym wykonaniu (0)


Komentarze do przepisu (0)
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 590
Ostatnio komentowane przepisy

Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Impreza
- Polska
- Dla dzieci
- Wegetariańskie
- Jajka
- Ser
- Mleko
- Ciasta
- Serniki
- Dla zdrowia
Odsłon: 590



Składniki
- 1 kg truskawek
- 400 g rabarbaru
- 800 g cukru
- Sok z 1 pomarańczy
Truskawki dokładnie umyj i osusz, pozbaw szypułek i pokrój na połówki lub ćwiartki. Rabarbar również umyj i osusz, podziel na kawałki o wielkości około 1,5 cm.
Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj sok z pomarańczy i zagotuj. Wsyp cukier. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po kilku godzinach dżem zacznie gęstnieć wtedy najlepiej sprawdzić jego konsystencję. Na mały talerzyk nałóż łyżeczkę dżemu i włóż do lodówki. Po schłodzeniu będzie widać czy jest wystarczająco gęsty. Jeśli tak zdejmij garnek z ognia.
Do wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików przelej dżem i dokładnie zakręć. Odwróć do góry dnem i trzymaj w takiej pozycji, dopóki nie wystygną. Po tym czasie przenieść słoiki do spiżarki lub innego chłodnego miejsca.