Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Warto poświęcić teraz trochę czasu na przygotowanie pysznego dżemu z truskawek i rabarbaru, aby w zimie móc wykorzystać go jako dodatek do kanapek, ciast czy naleśników.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8666
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 747
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8666
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1273
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10294
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4671
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 747
Składniki
Truskawki dokładnie umyj i osusz, pozbaw szypułek i pokrój na połówki lub ćwiartki. Rabarbar również umyj i osusz, podziel na kawałki o wielkości około 1,5 cm.
Owoce przełóż do garnka z grubym dnem, dodaj sok z pomarańczy i zagotuj. Wsyp cukier. Gotuj na średnim ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Po kilku godzinach dżem zacznie gęstnieć wtedy najlepiej sprawdzić jego konsystencję. Na mały talerzyk nałóż łyżeczkę dżemu i włóż do lodówki. Po schłodzeniu będzie widać czy jest wystarczająco gęsty. Jeśli tak zdejmij garnek z ognia.
Do wyparzonych i jeszcze ciepłych słoików przelej dżem i dokładnie zakręć. Odwróć do góry dnem i trzymaj w takiej pozycji, dopóki nie wystygną. Po tym czasie przenieść słoiki do spiżarki lub innego chłodnego miejsca.