Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na pyszny dżem z wiśni, tym razem proponuję zastąpić tradycyjny cukier, ksylitolem tak zwanym cukrem brzozowym. Jest on o wiele zdrowszy i nawet polecany cukrzykom., a dodatkowo zmniejszy ryzyko rozwoju próchnicy w ząbkach naszych pociech. Polecam wypróbować przepis, bo dżem jest pyszny, słodko winny.
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23803
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9579
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2106
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4109
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 760
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 376
Czy możliwe jest przygotowanie ciasta czekoladowego w 5 minut? Oczywiście, że...
Odsłon: 23803
Ciasto Delicjusz to ciasto składające się z dwóch rodzajów ciasta biszkoptowe...
Odsłon: 9579
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 2106
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 4109
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 760
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 376
Składniki
Wypłukane wiśnie dryluję i przekładam do garnka, dodaję ksylitol, mieszam i odstawiam na około 2 godziny, żeby puściły sok. Następnie dodaję sok z cytryny, garnek stawiam na gazie i smażę dżem około 90 minut. Długość smażenia zależy od tego jak gęsty dżem chcemy uzyskać, czym dłużej smażymy tym staje się gęstszy. Gotowy gorący dżem nakładam do wcześniej wyparzonych słoików, brzeg słoika dokładnie wycieram i mocno zakręcam wieczko. Słoiki ustawiam do góry dnem na ściereczce, nakrywam ręcznikiem lub kocykiem i pozostawiam do wystudzenia. Jeżeli nie jesteśmy pewni czy słoiki złapały, to należy je pasteryzować, w wodzie około 10-15 minut, a w piekarniku około 30 minut. Dżem wiśniowy jest gotowy, życzę udanych przetworów i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa