Do góry

Przetwory Przepis na:

Dżem z zielonych pomidorów

Dżem z zielonych pomidorów

Autor:

Przepisów i artykułów: 88 Ocena: 570

Dodano:

Odsłon: 358

Dżem z zielonych pomidorów jest świetny do deserów, naleśników i przekładania tortów. Zapomniany przepis naszych babć. Doskonały pomysł na przerobienie pomidorów, które spadły niedojrzałe na ziemię. Dżem jest pyszny i dość słodki, polecam!

Składniki

  • 1 kg zielonych niedojrzałych twardych pomidorów
  • drobny cukier
  • 2 cytryny (sok i starta skórka)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Dżem z zielonych pomidorów

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do większego garnka. Cytryny sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (żółtą część) i wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryn dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje. Pomidory przetrzeć przez sitko. Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru i smażyć około godziny. Po tym czasie powstaje słodki dżem.

  2. Słoiczki i weka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem i zamknąć. Pasteryzować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć z kociołka, gorące układać do góry nogami, poczekać aż ostygną, gotowe!

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń