Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z zielonych pomidorów jest świetny do deserów, naleśników i przekładania tortów. Zapomniany przepis naszych babć. Doskonały pomysł na przerobienie pomidorów, które spadły niedojrzałe na ziemię. Dżem jest pyszny i dość słodki, polecam!
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 100
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 197
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5495
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 100
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 197
Polecam smaczny , prosty do przygotowania krem śmietankowy połączony z serkie...
Odsłon: 5495
Składniki
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do większego garnka. Cytryny sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (żółtą część) i wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryn dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje. Pomidory przetrzeć przez sitko. Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru i smażyć około godziny. Po tym czasie powstaje słodki dżem.
Słoiczki i weka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem i zamknąć. Pasteryzować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć z kociołka, gorące układać do góry nogami, poczekać aż ostygną, gotowe! Smacznego!