Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dżem z zielonych pomidorów jest świetny do deserów, naleśników i przekładania tortów. Zapomniany przepis naszych babć. Doskonały pomysł na przerobienie pomidorów, które spadły niedojrzałe na ziemię. Dżem jest pyszny i dość słodki, polecam!
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14973
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44818
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 659
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22641
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14973
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4744
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44818
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 659
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 710
Składniki
Pomidory umyć i pokroić w kostkę. Włożyć do większego garnka. Cytryny sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę (żółtą część) i wycisnąć sok. Skórkę i sok z cytryn dodać do pomidorów. Gotować na małym ogniu przez około 3 godziny, aż woda wyparuje. Pomidory przetrzeć przez sitko. Przecier zważyć i włożyć do garnka. Dodać taką samą ilość cukru i smażyć około godziny. Po tym czasie powstaje słodki dżem.
Słoiczki i weka sparzyć, osuszyć, napełnić gorącym dżemem i zamknąć. Pasteryzować 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie słoiki wyłożyć z kociołka, gorące układać do góry nogami, poczekać aż ostygną, gotowe! Smacznego!