Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ten domowy dżem z żurawiny podbije serca wszystkich domowników. Jest niezwykle prosty w przygotowaniu i wystarczy jedynie kilka składników. Charakteryzuje się klasycznym, kwaskowatym smakiem podbitym nutą pomarańczy. Wyczuwalna jest też pikanteria z imbiru, która sprawia, że ten smak będzie niezapomniany, a przetwory z tych wyjątkowych owoców będziesz przygotowywać znacznie częściej. Żurawina jest bogatym źródłem witaminy C, dzięki czemu wspiera odporność organizmu i chroni przed infekcjami – jest więc idealnym dodatkiem do kanapek w chłodne jesienne czy zimowe dni.
blender, miska
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 162
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20777
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29287
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1093
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4424
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 162
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20777
Do świąt Bożego Narodzenia coraz bliżej. Dlatego, jeśli planujesz upiec pyszn...
Odsłon: 29287
Składniki
Żurawinę umyj i osusz.
Owoce przełóż do garnka. Zasyp je cukrem i zalej sokiem z pomarańczy. Dopraw do smaku imbirem.
Zagotuj wszystko na średnim ogniu, a następnie zmniejsz moc palnika i kontynuuj gotowanie przez kolejne 15 minut, często mieszając. Uważaj, by żurawina nie przywarła do dna.
Zdejmij garnek z ognia i zostaw do ostygnięcia.
Jeśli lubisz gładsze dżemy, możesz lekko zblendować owoce. Jeśli wolisz masę z kawałkami żurawiny, zostaw ją.
Gotowy dżem z żurawiny upakuj do wysterylizowanych wcześniej słoików. Mocno zakręć.
Wstaw słoiki do zimnego piekarnika i nastaw go na 115 st. Celsjusza. Pasteryzuj przez 15-20 minut, w zależności od ich wielkości. Następnie je wyjmij i ostudź całkowicie na blacie.
Dżem przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.