Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Uwielbiam dżemy z żurawiny hodowlanej, szczególnie te, które sama zrobię. Są one o niebo smaczniejsze niż te ze sklepu. Osobiście lubię całe owoce w dżemie, ale można też żurawinę zmielić w maszynce.
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326848
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12140
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17080
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1326848
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 12140
Przepis dnia
Zupa czardasz, czyli zupa gulaszowa, to tradycyjna potrawa rodem z kuchni węg...
Odsłon: 17080
Składniki
Żurawinę opłukać, a następnie włożyć do dużego garnka, zalać wodą. Gotować aż zmiękną owoce lub też prawie się rozpadną, a woda wyparuje. Dopiero pod koniec dodać cukier i jeszcze smażyć przez jakiś czas. Słoiki i zakrętki wyparzyć w piekarniku w temperaturze 100 stopni C przez 10 minut. Bardzo gorącą żurawinę wkładać do gorących słoików i oczywiście na gorąco zakręcać. UWAGA ! Tych słoiczków nie trzeba już pasteryzować. Z porcji tej żurawiny wychodzą 4 słoiczki po dżemie. SMACZNEGO !!!