Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzika róża ma mnóstwo pozytywnych właściwości (m.in. duża zawartość witaminy C, działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne oraz przeciwgrzybiczne). Najlepiej sprawdzają się tutaj owoce dojrzałe, ale nie przemrożone.
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1410
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 312
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5910
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2119
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 273
Szybki i smaczny obiad
Odsłon: 1410
Szybkie, pożywne i smaczne śniadanie. Pasta z jajek ze szczypiorkiem i sałatk...
Odsłon: 312
Przepyszny i chrupiący schabowy podany z ziemniakami, koperkiem i sałatą z wł...
Odsłon: 5910
Czyli neapolitańska mozzarella w karocy. Uwaga! bardzo syta przekąska.
Odsłon: 2119
Czyli makaron na policzkach wieprzowych - guanciale. Czyli podróż w poszukiwa...
Odsłon: 273
Składniki
Przygotowujemy owoce - odcinamy czarne końcówki i dokładnie płuczemy. Umyte owoce nakładamy do słoiczków lub butelek.
W garnku gotujemy syrop z cukru i wody. Ilość cukru podałam w zakresie, bo można dostosować pod swój gust i smak. Jeśli efektem ma być bardzo słodki syrop - cukru więcej (ja daję niecały kilogram, mniej więcej 3/4 kg).
Gotowym syropem zalewamy owoce, wycieramy do sucha gwint i nakrętki, zakręcamy. Pasteryzujemy około 12-15 minut.