Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola do słoików to jednogarnkowe danie, które idealnie sprawdza się zimową porą. Pasuje do ryżu, makaronu czy kaszy kuskus. Wystarczy odkręcić słoik i podgrzać jego zawartość, by cieszyć się wyjątkowym smakiem lata i gorącego słońca. Tak przygotowane przetwory są wspaniałym rozwiązaniem dla osób zapracowanych.
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 283
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 314
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 56
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 42
Polecam np na kolację. Jest to też doskonała przekąska na rodzinnych spotkan...
Odsłon: 283
Polecam. Dobry farsz z sera i pieczonych ziemniaków. Ciasto na pierogi najl...
Odsłon: 314
Sałatka smakuje wyśmienicie, przy czym pracy przy niej jest mało. Ładnie się...
Odsłon: 56
Aromatyczna herbata to najlepszy sposób na rozgrzanie się w chłodne dni. Przy...
Odsłon: 42
Składniki
Fasolę opłucz i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na całą noc. Następnie wymień wodę i fasolę ugotuj do miękkości, przez ok. 60 minut. Odcedź i odstaw.
Bakłażana pokrój w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Przełóż go do miski i wymieszaj z olejem roślinnym oraz solą. Przełóż go do koszyczka frytkownicy i smaż w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 15 minut, potrząsając co 5 minut.
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie do zeszklenia przez ok. 5 minut.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój ją w kostkę o boku ok. 1 cm. Dołóż ją na patelnię i przemieszaj.
Dodaj pomidory, czosnek, sól, pieprz i płatki chili. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu. Dodaj bakłażany i fasolę. Wymieszaj całość i duś przez 10 minut.
Przełóż zawartość patelni do wysterylizowanych wcześniej słoików. Zakręć je i wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej je wodą do ok. połowy wysokości. Pasteryzuj przetwory przez 15 minut. Wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem na blacie. Całkowicie ostudź. Fasolkę do słoików przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.