Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Fasola do słoików to jednogarnkowe danie, które idealnie sprawdza się zimową porą. Pasuje do ryżu, makaronu czy kaszy kuskus. Wystarczy odkręcić słoik i podgrzać jego zawartość, by cieszyć się wyjątkowym smakiem lata i gorącego słońca. Tak przygotowane przetwory są wspaniałym rozwiązaniem dla osób zapracowanych.
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 91
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 43
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 91
Podane w ten sposób brokuły są wspaniałym pomysłem na kolację. Delikatność wa...
Odsłon: 43
Smakowite danie na większy głód. Z dodatkiem ziemniaków nasycimy największego...
Odsłon: 67
Składniki
Fasolę opłucz i zalej zimną wodą. Pozostaw do namoczenia na całą noc. Następnie wymień wodę i fasolę ugotuj do miękkości, przez ok. 60 minut. Odcedź i odstaw.
Bakłażana pokrój w kostkę o boku ok. 2-3 cm. Przełóż go do miski i wymieszaj z olejem roślinnym oraz solą. Przełóż go do koszyczka frytkownicy i smaż w temperaturze 200 st. Celsjusza przez 15 minut, potrząsając co 5 minut.
Cebulę posiekaj i podsmaż na oliwie do zeszklenia przez ok. 5 minut.
Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój ją w kostkę o boku ok. 1 cm. Dołóż ją na patelnię i przemieszaj.
Dodaj pomidory, czosnek, sól, pieprz i płatki chili. Smaż przez 10 minut na średnim ogniu. Dodaj bakłażany i fasolę. Wymieszaj całość i duś przez 10 minut.
Przełóż zawartość patelni do wysterylizowanych wcześniej słoików. Zakręć je i wstaw do garnka wyłożonego ściereczką. Zalej je wodą do ok. połowy wysokości. Pasteryzuj przetwory przez 15 minut. Wyjmij słoiki i odwróć je do góry dnem na blacie. Całkowicie ostudź. Fasolkę do słoików przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.