Do góry

Przetwory Przepis na:

Fasolka szparagowa na zimę

Fasolka szparagowa na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 536 Ocena: 16902

Dodano:

Odsłon: 4067

Pyszna chrupiąca fasolka zamknięta w słoiku, w zimie jak znalazł do sałatek, zup czy różnego rodzaju potraw.

Składniki

  • Fasola szparagowa u mnie około 1-1,5 kg
  • Zalewa:
  • 1 litr wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odcinamy końcówki z fasoli z jednej i z drugiej strony, kroimy fasolkę na mniejsze kawałki. Tak przygotowaną fasole wrzucamy na wrzącą osoloną i posłodzoną wodę (ja daje około 1 łyżeczkę soli i 1 łyżeczkę cukru na garnek 5l). Fasolę tylko podgotowujemy jakieś 5-8 minut, potem ją odcedzamy i przelewamy zimna wodą.

  2. Tak przygotowaną fasolkę wkładamy do umytych i wyparzonych słoików (można potrząsnąć słoikiem, aby się ładnie układała).

  3. Składniki zalewy gotujemy (ja gotuję wodę w czajniku, odmierzam liter i dosypuję sól i cukier, mieszam). Gorąca zalewą zalewamy fasolę. Zalewę można zrobić kilka razy zależy ile mamy fasolki.

  4. Słoki z fasolką zakręcamy i pasteryzujemy ją około 40 minut od zagotowania wody. Pasteryzowane słoiki odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia. Smacznego !!!

  5. ;-)))

  6. ;-D

  7. :-DX

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (18)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń