Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Co zrobić z fasolką szparagową, która zostaje w niewielkiej ilości z obiadu? Otóż załadujmy ją do słoika! Żeby nie czuła się samotna zaprośmy jej do towarzystwa pomidory, cebulkę i jeszcze marchewkę. Dla pikanterii dodajmy trochę przypraw. I tak powstała moja wersja potrawki z fasolki, która sprawdzi się w domu gdzie mieszka zapracowana mama i często nie ma czasu na długie gotowanie. Wystarczy, że tylko ugotuje ziemniaczki bądź dowolną kaszę, otworzy taki słoik z potrawką, podgrzeje i ma super obiad! Można usmażyć do tego kotleta schabowego lub podać grillowaną pierś z kurczaka. Jednym słowem jest to fasolka, która skomponuje się z rożnymi dodatkami. Polecam :)
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6768
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 232
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 177
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 429
Doskonałe na rodzinny obiad.
Odsłon: 6768
Kieszonki wieprzowe z bobem to letnie, soczyste danie, które skrywa w środku...
Odsłon: 232
Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...
Odsłon: 177
W takim wydaniu kalarepa rozejdzie się w kilka minut. Kalarepa obtoczona jest...
Odsłon: 429
Składniki
Z fasolki odciąć dwie końcówki, ugotować do miękkości - ok. 20 minut.
Marchewkę ugotować w całości - ok. 10 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki.
Obraną cebule pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i chwilę gotować bez przykrycia, na wolnym ogniu, do lekkiego odparowania wody.
Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchewkę, w całości fasolkę szparagową. Dodać sól, ocet, cukier, szczyptę chili. Zamiast sproszkowanej chili można użyć jedną papryczkę ostrą bez ziaren, podsmażoną wraz z cebulą.
Zagotować. Zdjąć z ognia.
Na dno słoika wsypać pieprz, ziele, liść laurowy, obrane ząbki czosnku, posiekaną natkę pietruszki. Wypełnić słoik fasolką z warzywami.
Można taką fasolkę zalać w słoiku dodatkowym zmiksowanym pomidorem bez skórki. Otrzymamy wtedy fasolkę w sosie pomidorowym
Zamknąć słoik nakrętką i pasteryzować 20 minut.