Do góry

Przetwory Przepis na:

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku.

Filet z okonia w galaretce octowej w słoiku.

Autor:

Przepisów i artykułów: 1468 Ocena: 19278

Dodano:

Odsłon: 932

Bardzo smaczne smażone filety z okonia, zrobione w słoiku z galaretką.

Składniki

3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Ryby filetujemy, myjemy, solimy i smażymy na oleju. W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanymi zielem angielskim, liściem laurowym, natkami, porem, cebulką pokrojoną w plastry.

  2. Usmażone filety wkładamy do słoiczków 0,5 litrowych. Robimy zalewę w proporcji 1 szklanka octu i 5 szklanek wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 2,5 litra zalewy dać 2 łyżki cukru i pół łyżki soli i 5 łyżek stołowych żelatyny. Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy filety w słoikach i zakręcamy wieczka. Słoiczki odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamkną. Ostudzone wstawiamy do lodówki, Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiczkach powstanie galareta i będzie nasz filet w galarecie :) Bardzo pyszny.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń