Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczne smażone filety z okonia, zrobione w słoiku z galaretką.
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40665
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1062
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3390
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40665
Przepis na klasyczne tiramisu, bez zbędnych dodatków, ale podane w wygodnych...
Odsłon: 1062
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 259
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 3390
Składniki
Ryby filetujemy, myjemy, solimy i smażymy na oleju. W oddzielnym garnczku gotujemy wywar z wyciętych szkieletów i głów ryb, posolony do smaku z dodanymi zielem angielskim, liściem laurowym, natkami, porem, cebulką pokrojoną w plastry.
Usmażone filety wkładamy do słoiczków 0,5 litrowych. Robimy zalewę w proporcji 1 szklanka octu i 5 szklanek wrzącego wywaru (rosołu z ryb), na 2,5 litra zalewy dać 2 łyżki cukru i pół łyżki soli i 5 łyżek stołowych żelatyny. Tak przygotowaną zalewą, gorącą, zalewamy filety w słoikach i zakręcamy wieczka. Słoiczki odwracamy do góry dnem i czekamy aż się zamkną. Ostudzone wstawiamy do lodówki, Po schłodzeniu kilkunastogodzinnym w lodówce w słoiczkach powstanie galareta i będzie nasz filet w galarecie :) Bardzo pyszny.