Do góry

Przetwory Przepis na:

Frużelina czereśniowa

Frużelina czereśniowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2304 Ocena: 50985

Dodano:

Odsłon: 7129

W tak małym słoiczku mieści się pełnia smaku czereśni.

Składniki

  • 2 kg czereśni
  • 150 g cukru
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 150 ml zimnej wody
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Frużelina czereśniowa

Przygotowanie

  1. Czereśnie drylujemy, przekładamy do garnka i zasypujemy cukrem, mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny, by puściły soki. Następnie doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na wolnym ogniu ok. 5 min, po czym dodajemy mąkę rozrobioną z wodą. Zagotowujemy, cały czas mieszając. Frużelinę przekładamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy 25 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 120°C. Zostawiamy w piekarniku do całkowitego wystudzenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń