Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelina to idealny dodatek do tostów, racuchów, naleśników, ciast i deserów. Możemy ją zrobić z wszystkich dojrzałych owoców. Taki słoiczek frużeliny z dużymi kawałkami czereśni przypomni nam w środku zimy lato i smak świeżych owoców
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 388
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15060
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1819
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17570
Przepis dnia
Chicken burger z dodatkiem karmelizowanych pieczarek. Gorąco polecam!
Odsłon: 388
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 15060
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1819
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 17570
Składniki
Bardzo dojrzałe czereśnie dryluję przekrawając każdy owoc na pół. Czereśnie zasypuję cukrem, mieszam i odstawiamy na 5-6 godzin by puściły sok.Ilość cukru zależy od słodkości czereśni. Po tym czasie dodaję sok i skórkę startą z cytryny. Dodaję pół szklanki wody i całość podgrzewam na małym ogniu przez ok 5-7 min, często mieszając. Pozostałą wodę /0,5 szklanki/ mieszam z mąką ziemniaczaną i wlewam do owoców. Cały czas podgrzewając dokładnie mieszam przez ok. 5-7 min aż całość zgęstnieje i stanie się przeźroczysta jak kisiel. Gorącą frużelinę przekładam do słoików, zakręcam i stawiam do góry dnem.