Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Frużelina truskawkowa to słodki i doskonały dodatek do deserów, ciast i tortów. To owoce w żelu, przypominające wyglądem kisiel. Frużelina w przygotowaniu jest szybsza niż tradycyjny dżem. Zachęcam do wypróbowania :-).
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 140
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 132
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 199
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 234
Mini szarlotki w słoiczkach.
Odsłon: 140
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 132
Pare zasad jak ugotować smaczny, klarowny rosół. Mój na zdjęciu jest rosołem...
Odsłon: 199
Najszybszy i najprostszy przepis na piernik w pięć minut bez użycia miksera.
Odsłon: 234
Składniki
Truskawki umyć, usunąć szypułki, podzielić na połówki. Włożyć owoce do garnka i zasypać je cukrem. Odstawić garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok. Po tym czasie dodać do truskawek sok z cytryny, wymieszać i wszystko zagotować. Dzięki dodaniu cytryny frużelina zachowa swój czerwony kolor. Gotować pod przykryciem około 5 minut.
Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, ułożyć słoiki do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Można również przygotować wersję na zimę. Wtedy należy pasteryzować słoiki przez 15 minut. Z 1 kg truskawek wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 200 ml. Smacznego!