Do góry

Przetwory Przepis na:

Frużelina truskawkowa

Frużelina truskawkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 561

Dodano:

Odsłon: 308

Frużelina truskawkowa to słodki i doskonały dodatek do deserów, ciast i tortów. To owoce w żelu, przypominające wyglądem kisiel. Frużelina w przygotowaniu jest szybsza niż tradycyjny dżem. Zachęcam do wypróbowania :-).

Składniki

  • 1 kg truskawek
  • 1 szklanka cukru - 250 ml
  • sok z jednej cytryny
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 50 -100 ml wody do rozpuszczenia mąki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Frużelina truskawkowa

Przygotowanie

  1. Truskawki umyć, usunąć szypułki, podzielić na połówki. Włożyć owoce do garnka i zasypać je cukrem. Odstawić garnek na kilka godzin, aby cukier się rozpuścił, a owoce puściły sok.

    Po tym czasie dodać do truskawek sok z cytryny, wymieszać i wszystko zagotować. Dzięki dodaniu cytryny frużelina zachowa swój czerwony kolor. Gotować pod przykryciem około 5 minut.

  2. Na końcu dodać mąkę ziemniaczaną wymieszaną z wodą, dokładnie wymieszać, doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze przez minutę. Frużelinę przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić, ułożyć słoiki do góry dnem i odstawić do ostygnięcia. Przechowywać w lodówce. Można również przygotować wersję na zimę. Wtedy należy pasteryzować słoiki przez 15 minut. Z 1 kg truskawek wyszło mi 6 słoiczków o pojemności 200 ml.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń