Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka porzeczkowa

Galaretka porzeczkowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 2142 Ocena: 47739

Dodano:

Odsłon: 2144

A wy jakie smaki z dzieciństwa pamiętacie?

Składniki

  • 1,5 kg czerwonej porzeczki
  • 1 cytryna
  • 350 g cukru
  • 2 laski kory cynamonu
  • 50 ml wódki
  • 1 torebka żelfixu 3:1
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Porzeczki wrzucamy do garnka, wlewamy 400 ml wody, gotujemy 20 min. Następnie przelewamy przez sito, dodajemy startą skórkę z cytryny, wódkę, żelfix, 2 łyżki cukru i cynamon. Zagotowujemy, cały czas mieszając, wsypujemy powoli cukier (aż się rozpuści). Całość ponownie przelewamy przez drobne sitko, przelewamy do słoików. Pasteryzujemy 20 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 150°C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń