Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze przetwory! Największą zaletą białych porzeczek jest to, że nie barwią tak jak czarne i galaretkę można dodawać do jasnych ciast lub sosów.
Składniki
Porzeczki trzeba umyć ale już nie trzeba ich szypułkować do galaretki. Włożyłam je do garnka podlałam minimalną ilością wody na dno, przykryłam i zagotowałam. Trzeba uważać na przywieranie, najlepiej się miesza w garnku nie większym niż 3 litry. porzeczki trzeba rozgotować aż będą miękkie około 15- 20 minut.
Rozgotowaną masę wykłada się partiami na sitko nad garnkiem i przeciera. Nie miałam kulki i wykorzystałam chochlę. Trzeba zrobić to prawie do "sucha" w skórkach jest najwięcej pektyn, które uaktywnią się po dodaniu cukru.
W tej porcji wyszło mi litr przetartych porzeczek więc dodałam 1 kg cukru. Całość zagotowałam i wymieszałam cukier. Prawie wrzące przelałam do wyparzonych suchych słoików i od razu zakręciłam. Nie trzeba pasteryzować. Chyba, że płyn ostygł.
Smacznego :)