Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze przetwory! Największą zaletą białych porzeczek jest to, że nie barwią tak jak czarne i galaretkę można dodawać do jasnych ciast lub sosów.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22767
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15140
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4854
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45461
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 732
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22767
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15140
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4854
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45461
Składniki
Porzeczki trzeba umyć ale już nie trzeba ich szypułkować do galaretki. Włożyłam je do garnka podlałam minimalną ilością wody na dno, przykryłam i zagotowałam. Trzeba uważać na przywieranie, najlepiej się miesza w garnku nie większym niż 3 litry. porzeczki trzeba rozgotować aż będą miękkie około 15- 20 minut.
Rozgotowaną masę wykłada się partiami na sitko nad garnkiem i przeciera. Nie miałam kulki i wykorzystałam chochlę. Trzeba zrobić to prawie do "sucha" w skórkach jest najwięcej pektyn, które uaktywnią się po dodaniu cukru.
W tej porcji wyszło mi litr przetartych porzeczek więc dodałam 1 kg cukru. Całość zagotowałam i wymieszałam cukier. Prawie wrzące przelałam do wyparzonych suchych słoików i od razu zakręciłam. Nie trzeba pasteryzować. Chyba, że płyn ostygł.
Smacznego :)