Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najsmaczniejsze przetwory! Największą zaletą białych porzeczek jest to, że nie barwią tak jak czarne i galaretkę można dodawać do jasnych ciast lub sosów.
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 198
Już od dawna „chodził” za mną piróg biłgorajski, o którym przypomniała mi prz...
Odsłon: 198
Składniki
Porzeczki trzeba umyć ale już nie trzeba ich szypułkować do galaretki. Włożyłam je do garnka podlałam minimalną ilością wody na dno, przykryłam i zagotowałam. Trzeba uważać na przywieranie, najlepiej się miesza w garnku nie większym niż 3 litry. porzeczki trzeba rozgotować aż będą miękkie około 15- 20 minut.
Rozgotowaną masę wykłada się partiami na sitko nad garnkiem i przeciera. Nie miałam kulki i wykorzystałam chochlę. Trzeba zrobić to prawie do "sucha" w skórkach jest najwięcej pektyn, które uaktywnią się po dodaniu cukru.
W tej porcji wyszło mi litr przetartych porzeczek więc dodałam 1 kg cukru. Całość zagotowałam i wymieszałam cukier. Prawie wrzące przelałam do wyparzonych suchych słoików i od razu zakręciłam. Nie trzeba pasteryzować. Chyba, że płyn ostygł.
Smacznego :)