Do góry

Przetwory Przepis na:

Galaretka z płatków piwonii:

Galaretka z płatków piwonii:

Autor:

Przepisów i artykułów: 553 Ocena: 5369

Dodano:

Odsłon: 1757

Niepowtarzalna w smaku, z lekką nutką goryczy.

Składniki

  • 4 ubite szklanki płatków piwonii
  • sok z dwóch cytryn
  • 5 szklanek wody
  • 2 szklanki cukru
  • 4 opakowania Zelfixu Dr Oetkera (po 40 g każde)
3-4 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Galaretka z płatków piwonii:

Przygotowanie

  1. Płatki piwonii ułożyć na dużej, białej ściereczce, by mrówki, które lubią żerować w tych własnie płatkach - mogły spokojnie wyjść.Wystarczy odczekać około 2 godzin. Przemieszać je dokładnie by sprawdzić czy nie ma w nich owadów.Niektóre odmiany piwonii mają w środku żółte pręciki, trzeba je usunąć bo inaczej nadadzą galaretce gorzki posmak.
    Zagotować wodę z cukrem i wrzucić do gorącej płatki kwiatów. Wyłączyć ogień. Przemieszać i odstawić na 24 godziny aby kwiaty oddały swój kolor i aromat.
    Przecedzić przez sito wyłożone gęstą gazą. Wycisnąć mocno.
    Ponownie wstawić na kuchenkę i podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Dodać sok z cytryn i żelfix. Dokładnie wymieszać. Przelać galaretkę do słoiczków i krótko zagotować.
    Tak przyrządzona galaretka pięknie pachnie i wybornie smakuje, mimo lekko wyczuwalnej goryczki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń