Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepowtarzalna w smaku, z lekką nutką goryczy.
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Czyli odpowiednik naszego rosołu.
Odsłon: 53
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 159
Pielmieni robi się tak jak nasze rodzime uszka, ale jest różnica w farszu. Pi...
Odsłon: 373
Dzisiaj gołąbki przygotowane ze względu na gości. Gołąbki z kapusty włoskiej...
Odsłon: 96
Składniki
Płatki piwonii ułożyć na dużej, białej ściereczce, by mrówki, które lubią żerować w tych własnie płatkach - mogły spokojnie wyjść.Wystarczy odczekać około 2 godzin. Przemieszać je dokładnie by sprawdzić czy nie ma w nich owadów.Niektóre odmiany piwonii mają w środku żółte pręciki, trzeba je usunąć bo inaczej nadadzą galaretce gorzki posmak. Zagotować wodę z cukrem i wrzucić do gorącej płatki kwiatów. Wyłączyć ogień. Przemieszać i odstawić na 24 godziny aby kwiaty oddały swój kolor i aromat. Przecedzić przez sito wyłożone gęstą gazą. Wycisnąć mocno. Ponownie wstawić na kuchenkę i podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Dodać sok z cytryn i żelfix. Dokładnie wymieszać. Przelać galaretkę do słoiczków i krótko zagotować. Tak przyrządzona galaretka pięknie pachnie i wybornie smakuje, mimo lekko wyczuwalnej goryczki.