Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niepowtarzalna w smaku, z lekką nutką goryczy.
 
         
         
         
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54291
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 579
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5702
 
            Przepis dnia
ciasteczka są przepyszne, szczerze polecam. Nie zamieniajcie smalcu na inny t...
Odsłon: 54291
Proponuję przepis na pyszne i proste danie - kurczak w sosie słodko-kwaśnym,...
Odsłon: 579
 
            Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 5702
 
         
         
                Składniki
Płatki piwonii ułożyć na dużej, białej ściereczce, by mrówki, które lubią żerować w tych własnie płatkach - mogły spokojnie wyjść.Wystarczy odczekać około 2 godzin. Przemieszać je dokładnie by sprawdzić czy nie ma w nich owadów.Niektóre odmiany piwonii mają w środku żółte pręciki, trzeba je usunąć bo inaczej nadadzą galaretce gorzki posmak. Zagotować wodę z cukrem i wrzucić do gorącej płatki kwiatów. Wyłączyć ogień. Przemieszać i odstawić na 24 godziny aby kwiaty oddały swój kolor i aromat. Przecedzić przez sito wyłożone gęstą gazą. Wycisnąć mocno. Ponownie wstawić na kuchenkę i podgrzać ale nie doprowadzić do zagotowania. Dodać sok z cytryn i żelfix. Dokładnie wymieszać. Przelać galaretkę do słoiczków i krótko zagotować. Tak przyrządzona galaretka pięknie pachnie i wybornie smakuje, mimo lekko wyczuwalnej goryczki.