Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 743 Ocena: 15372
Dodano: 18.01.2020
Odsłon: 2876
1-2 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Wykorzystałam samo sadło. Można użyć też pokrojonych skórek ale wytapianie trwa dłużej ale zaletą są skwarki.
Sadło z grubsza pokroiłam i dałam do garnka. Na małym ogniu wytopiłam je- właściwie to kwestia roztopienia, robi się błyskawicznie.
Jeśli przyrządzamy gęś warto wykorzystać sadło w ten sposób. Sadło można też kupić mrożone w niektórych sklepach.
Świeżo wytopione sadło przecedziłam i wlałam do wyparzonych i suchych słoików. Zakręciłam.
Smalec w zamkniętych słoikach z wklęsłymi wieczkami można przechowywać w chłodzie bardzo długo.
Otwarty słoik trzeba zużyć dosyć szybko więc wykorzystałam małe słoiki.
Smacznego :)
Na skróty
Komentarze do przepisu (12)

Docherro 22 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Super no i zdrowy:) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

ErJot 20 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Super:) Moja Mama robiła taki smalczyk. Osobiście wykorzystywałam go min.do smażenia fileta z kurczaka Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

slodkisentyment 20 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Pycha :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

KORAL 19 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Super, będzie jeden malutki słoiczek dla mnie :) Odpowiedzi: 1 ▼1 Kto głosował? | Odpowiedz

kucharka-amatorka 19 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Nie ma to jak domowy. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz

kuchmariola63 18 stycznia 2020Zgłoś do usunięcia
Bardzo zdrowy smalec. Odpowiedzi: 1 ▼2 Kto głosował? | Odpowiedz