Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsi smalec jest idealny do smażenia drobiu i białych mięs, domowy właściwie nie ma smaku, który by zdominował potrawę. A do tego jest zdrowy.
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10450
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336786
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4391
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423908
To przepis na tradycyjną pizzę na grubym drożdżowym cieście. Taka pizza kojar...
Odsłon: 10450
Przepis dnia
Bardzo łatwa i prosta sałatka szwedzka z ogórków, wystarczy kilka chwil i zim...
Odsłon: 1336786
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszne śledzie w sosie jogurtowo-koperko...
Odsłon: 4391
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 423908
Składniki
Wykorzystałam samo sadło. Można użyć też pokrojonych skórek ale wytapianie trwa dłużej ale zaletą są skwarki. Sadło z grubsza pokroiłam i dałam do garnka. Na małym ogniu wytopiłam je- właściwie to kwestia roztopienia, robi się błyskawicznie.
Jeśli przyrządzamy gęś warto wykorzystać sadło w ten sposób. Sadło można też kupić mrożone w niektórych sklepach. Świeżo wytopione sadło przecedziłam i wlałam do wyparzonych i suchych słoików. Zakręciłam. Smalec w zamkniętych słoikach z wklęsłymi wieczkami można przechowywać w chłodzie bardzo długo. Otwarty słoik trzeba zużyć dosyć szybko więc wykorzystałam małe słoiki.
Smacznego :)