Do góry

Przetwory Przepis na:

Gęsi smalec

Gęsi smalec

Autor:

Przepisów i artykułów: 589 Ocena: 11826

Dodano:

Odsłon: 372

Gęsi smalec jest idealny do smażenia drobiu i białych mięs, domowy właściwie nie ma smaku, który by zdominował potrawę. A do tego jest zdrowy.

Składniki

  • sadło gęsie
1-2 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykorzystałam samo sadło. Można użyć też pokrojonych skórek ale wytapianie trwa dłużej ale zaletą są skwarki.

    Sadło z grubsza pokroiłam i dałam do garnka. Na małym ogniu wytopiłam je- właściwie to kwestia roztopienia, robi się błyskawicznie.

  2. Jeśli przyrządzamy gęś warto wykorzystać sadło w ten sposób. Sadło można też kupić mrożone w niektórych sklepach.

    Świeżo wytopione sadło przecedziłam i wlałam do wyparzonych i suchych słoików. Zakręciłam.

    Smalec w zamkniętych słoikach z wklęsłymi wieczkami można przechowywać w chłodzie bardzo długo.
    Otwarty słoik trzeba zużyć dosyć szybko więc wykorzystałam małe słoiki.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń