Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsi smalec jest idealny do smażenia drobiu i białych mięs, domowy właściwie nie ma smaku, który by zdominował potrawę. A do tego jest zdrowy.
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 226
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1578
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3497
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27821
Nie wiem jak wy ale my uwielbiamy zupy grzybowe różnego rodzaju z pieczarek,...
Odsłon: 226
Brak pomysłu na piątkowy obiad? Oto przepis na kotlety wegetariańskie bez mię...
Odsłon: 1578
Dorada z grilla to jedna z najsmaczniejszych i najzdrowszych morskich ryb. Wp...
Odsłon: 1828
Superszybki makaron z pieczarkami – idealny, gdy głód nie chce czekać. Prosty...
Odsłon: 3497
Witam serdecznie :-) Dzisiaj zrobimy pyszną surówkę z młodej kapusty, idealny...
Odsłon: 27821
Składniki
Wykorzystałam samo sadło. Można użyć też pokrojonych skórek ale wytapianie trwa dłużej ale zaletą są skwarki. Sadło z grubsza pokroiłam i dałam do garnka. Na małym ogniu wytopiłam je- właściwie to kwestia roztopienia, robi się błyskawicznie.
Jeśli przyrządzamy gęś warto wykorzystać sadło w ten sposób. Sadło można też kupić mrożone w niektórych sklepach. Świeżo wytopione sadło przecedziłam i wlałam do wyparzonych i suchych słoików. Zakręciłam. Smalec w zamkniętych słoikach z wklęsłymi wieczkami można przechowywać w chłodzie bardzo długo. Otwarty słoik trzeba zużyć dosyć szybko więc wykorzystałam małe słoiki.
Smacznego :)