Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gęsi smalec jest idealny do smażenia drobiu i białych mięs, domowy właściwie nie ma smaku, który by zdominował potrawę. A do tego jest zdrowy.
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 753
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22787
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15186
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4900
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45666
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 753
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22787
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15186
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4900
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45666
Składniki
Wykorzystałam samo sadło. Można użyć też pokrojonych skórek ale wytapianie trwa dłużej ale zaletą są skwarki. Sadło z grubsza pokroiłam i dałam do garnka. Na małym ogniu wytopiłam je- właściwie to kwestia roztopienia, robi się błyskawicznie.
Jeśli przyrządzamy gęś warto wykorzystać sadło w ten sposób. Sadło można też kupić mrożone w niektórych sklepach. Świeżo wytopione sadło przecedziłam i wlałam do wyparzonych i suchych słoików. Zakręciłam. Smalec w zamkniętych słoikach z wklęsłymi wieczkami można przechowywać w chłodzie bardzo długo. Otwarty słoik trzeba zużyć dosyć szybko więc wykorzystałam małe słoiki.
Smacznego :)