Do góry

Przetwory Przepis na:

Gęste soki z żółtych pomidorów:

Gęste soki z żółtych pomidorów:

Autor:

Przepisów i artykułów: 456 Ocena: 4227

Dodano:

Odsłon: 367

Nie tylko zdrowe ale przede wszystkim bardzo, bardzo smaczne, zwłaszcza zimową porą.

Składniki

  • ok. 7 kg żółtych lub czerwonych pomidorów
  • 5 dużych "mięsistych" papryk
  • 1 szklanka wody
  • 1/4 szklanki oleju
  • sól, pieprz i cukier do smaku
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Gęste soki z żółtych pomidorów:

Przygotowanie

  1. Pomidory umyć, pokroić na mniejsze cząstki.
    Do dużego garnka z grubym dnem wlać wodę, zagotować, dodać olej i przełożyć pokrojone pomidory oraz paprykę.
    Woda z olejem powinna się chwilę pogotować. Dzięki temu zabiegowi pomidory nie będą przywierać do dna i nie będą wymagały ciągłego mieszania.
    Dusić aż pomidory się rozsypią a papryka zmięknie. Garnek zdjąć z ognia i przy pomocy blendera zmiksować.
    Następnie przetrzeć przez sito.
    Doprawić solą, pieprzem i cukrem.
    Sok powinien być winno-słodki z wyczuwalnym smakiem pieprzu.
    Rozlać do butelek lub słoików. Pasteryzować 10 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń