Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak z dzieciństwa:) Babcia miała zawsze pełne słoje takich gruszek:)
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 749
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 224
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34165
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 536
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 4268
Kruche faworki smażone na głębokim tłuszczu to smak, który od lat kojarzy się...
Odsłon: 749
Przepis na szaszłyki z mielonego mięsa jagnięcego z dodatkiem warzyw oraz aro...
Odsłon: 224
Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 34165
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 536
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 4268
Składniki
Nie podaję ilości gruszek, bo to zależy jaki duży mamy garnek. Proponuję najpierw przygotować syrop a potem dodać gruszki, tak aby garnek był pełen. Ja też robiłam "na oko":)
Z cukru i wody zagotować syrop. Obrane i pokrojone gruszki włożyć do syropu i gotować na małym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania.
Gdy będą lekko szkliste, wyłączamy. Zostawić w garnku ok.30 minut. Potem wyciągamy gruszki, aby ociekły. Może być po prostu sitko.
Następny krok to suszenie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dosyć luźno, żeby gruszki swobodnie leżały i schły. Kiedy piekarnik jest już nagrzany, wyłączamy go i wtedy wkładamy blaszkę z gruszkami. Zostawiamy uchylone drzwiczki. Gdy piekarnik ostygnie, wyjmujemy blaszkę, nagrzewamy piekarnik na nowo i znowu gdy jest nagrzany, wyłączamy go i wstawiamy gruszki. Pamiętajcie o uchylonych drzwiczkach piekarnika! Tę czynność powtarzamy parę razy. Musicie obserwować gruszki. Dopiero gdy uzyskamy efekt szklistej powłoczki, gruszki są gotowe.
Przekładamy do słoików, można obsypać jeszcze cukrem. Zakręcamy i jemy potem całą zimę;)