Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smak z dzieciństwa:) Babcia miała zawsze pełne słoje takich gruszek:)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5341
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 879
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11775
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5069
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1332
Składniki
Nie podaję ilości gruszek, bo to zależy jaki duży mamy garnek. Proponuję najpierw przygotować syrop a potem dodać gruszki, tak aby garnek był pełen. Ja też robiłam "na oko":)
Z cukru i wody zagotować syrop. Obrane i pokrojone gruszki włożyć do syropu i gotować na małym ogniu. Nie dopuścić do zagotowania.
Gdy będą lekko szkliste, wyłączamy. Zostawić w garnku ok.30 minut. Potem wyciągamy gruszki, aby ociekły. Może być po prostu sitko.
Następny krok to suszenie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Gruszki wykładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Dosyć luźno, żeby gruszki swobodnie leżały i schły. Kiedy piekarnik jest już nagrzany, wyłączamy go i wtedy wkładamy blaszkę z gruszkami. Zostawiamy uchylone drzwiczki. Gdy piekarnik ostygnie, wyjmujemy blaszkę, nagrzewamy piekarnik na nowo i znowu gdy jest nagrzany, wyłączamy go i wstawiamy gruszki. Pamiętajcie o uchylonych drzwiczkach piekarnika! Tę czynność powtarzamy parę razy. Musicie obserwować gruszki. Dopiero gdy uzyskamy efekt szklistej powłoczki, gruszki są gotowe.
Przekładamy do słoików, można obsypać jeszcze cukrem. Zakręcamy i jemy potem całą zimę;)