Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki w occie

Gruszki w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 11 Ocena: 72

Dodano:

Odsłon: 1342

Gruszki , które przygotowuję w ten sposób od wielu lat. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej mamy. Bardzo dobrze komponują się z białymi mięsami.

Składniki

  • 3 kg gruszek średnio twardych np klapsa lub bergamotka (u mnie klapsa)
  • 1,5 kg cukru
  • 1,5 szklanki wody
  • 1,5 szklanki octu 10 %
  • Kilka goździków
  • Kawałek kory cynamonu
  • DODATKOWO: woda i ocet do zakwaszenia
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gruszki obieramy przekrajamy na pół i wyrzucamy wszystkie niejadalne części. Wrzucamy do naczynia z zakwaszoną wodą

  2. Z cukru, octu , wody i przypraw korznnych gotujemy syrop aż będzie przejrzysty. Do wrzącego wkładamy gruszki gotujemy do miękkości. Owoce przekładamy do wyparzonych słoików. Z zalewy usuwamy goździki i cynamon. Wrzątkiem zalewamy gruszki. Zakręcamy słoje i odstawiamy do wystygnięcia do góry dnem. Nie pasteryzujemy. Gotowe i smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

SlodkoSlodka83 26 sierpnia Smaki dzieciństwa,babcia takie robiła :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

konhambos 20 sierpnia Jestem uzalezniona od gruszek w occie, moglabym je jesc codziennie :)
Robie je w podobny sposób
Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń