Do góry

Przetwory Przepis na:

Gruszki w occie

Gruszki w occie

Autor:

Przepisów i artykułów: 194 Ocena: 785

Dodano:

Odsłon: 1460

Najlepsze. Doskonały dodatek do mięs, wędlin. Muszą się znaleźć w spiżarni.

Składniki

  • ok 4-5 kg twardych gruszek
  • sok z cytryny
  • 2 l wody
  • 1/2 l octu 10%
  • 1 kg cukru
  • kilka goździków
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Gruszki w occie

Przygotowanie

  1. Gruszki muszą być zdrowe, twarde. Gruszki trzeba umyć, obrać, przekroić na pół tak, żeby zostawić ogonek. Można też kroić na mniejsze kawałki. Usunąć gniazda nasienne. Wkładać do miski z wodą i sokiem z cytryny, żeby nie ciemniały.
    Zagotować wodę z octem, cukrem i goździki. Partiami wkładać gruszki i gotować do momentu, aż będą szkliste. Przekładać do wyparzonych słoików. Po wyjęciu ostatniej partii gruszek trzeba usunąć goździki i zalewę trzeba zagotować. Gorącą zalewać gruszki w słoikach. Słoiki zamykać nakrętkami ( wyparzonymi ) i odwracać do góry denkiem. Pozostawić żeby wystygły.
    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń