Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Gorąco polecam ten sposób na smaczne, aromatyczne grzyby przez cały rok. Tak przygotowane zachowują swój zapach i smak.
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182082
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...
Odsłon: 44643
Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...
Odsłon: 182082
W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...
Odsłon: 237
Składniki
(Na 1 litr wody dajemy 1.5 łyżki soli). Grzyby kilka razy myjemy pod bieżącą wodą. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą z solą. Wody powinno być tyle, by dobrze przykryła grzyby. Doprowadzamy do zagotowania i gotujemy około 10 minut. Przelewamy przez sito ale wodę w której gotowały się grzyby zachowujemy. Grzyby ponownie płuczemy i przekładamy do słoików (u mnie litrowe). Zalewamy wodą, w której się gotowały. Zakręcamy słoiki i pasteryzujemy przez godzinę na dość wolnym ogniu. Następnego dnia pasteryzację powtarzamy. Tak przygotowane grzyby zachowują niepowtarzalny smak i aromat. Zimą wystarczy otworzyć słoik, przepłukać i wrzucić na masło z cebulą. Można też wykorzystać je do zup, zapiekanek czy farszów.