Przetwory Przepis na:
Przepisów i artykułów: 640 Ocena: 5488
Dodano: 22.08.2018
Odsłon: 2584
1-2 os. | 30 min | łatwe | przystępne |
Grzyby leśne /najlepiej jednego gatunku/ oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na połówki, ćwiartki lub zostawiamy w całości.
W garnku zagotowujemy wodę, delikatnie solimy, wrzucamy przygotowane grzyby, gotujemy 10 min i odsączamy.
Cebule obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy stanie się szklista dodajemy odsączone grzyby i podsmażamy ok. 5 min.
Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą wlewamy na patelnię do podsmażonych grzybów. Mieszając całość zagotowujemy. Gorące grzyby wraz z dodatkami i zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja dla pewności zawsze pasteryzuję ok. 10 min.
Na skróty
Komentarze do przepisu (0)