Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej grzyby leśne suszymy, mrozimy lub pasteryzujemy w zalewie octowej. Moja propozycja to grzyby w słodko-kwaśnej marynacie z koncentratem pomidorowym.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10322
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12765
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4530
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 10322
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5949
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12765
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4530
Składniki
Grzyby leśne /najlepiej jednego gatunku/ oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na połówki, ćwiartki lub zostawiamy w całości. W garnku zagotowujemy wodę, delikatnie solimy, wrzucamy przygotowane grzyby, gotujemy 10 min i odsączamy. Cebule obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy stanie się szklista dodajemy odsączone grzyby i podsmażamy ok. 5 min. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą wlewamy na patelnię do podsmażonych grzybów. Mieszając całość zagotowujemy. Gorące grzyby wraz z dodatkami i zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja dla pewności zawsze pasteryzuję ok. 10 min.