Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najczęściej grzyby leśne suszymy, mrozimy lub pasteryzujemy w zalewie octowej. Moja propozycja to grzyby w słodko-kwaśnej marynacie z koncentratem pomidorowym.
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 258
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40418
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5282
Tylko 3 składniki połączone jogurtowym sosem stanowią pyszną, zdrową sałatkę,...
Odsłon: 258
Zachciało mi się ciasta z kremem. Zrobiłam najprostsze z możliwych. Biszkopt...
Odsłon: 40418
Słowackie naleśniki są przygotowywane z ciasta ziemniaczanego. Dodatkowo wyją...
Odsłon: 5282
Składniki
Grzyby leśne /najlepiej jednego gatunku/ oczyszczamy i w zależności od wielkości kroimy na połówki, ćwiartki lub zostawiamy w całości. W garnku zagotowujemy wodę, delikatnie solimy, wrzucamy przygotowane grzyby, gotujemy 10 min i odsączamy. Cebule obieramy i drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy masło i wrzucamy cebulę. Gdy stanie się szklista dodajemy odsączone grzyby i podsmażamy ok. 5 min. Z podanych składników zagotowujemy zalewę i gorącą wlewamy na patelnię do podsmażonych grzybów. Mieszając całość zagotowujemy. Gorące grzyby wraz z dodatkami i zalewą przekładamy do słoików, zakręcamy i odstawiamy do góry dnem. Ja dla pewności zawsze pasteryzuję ok. 10 min.