Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Najpopularniejsze, najlepsze i najprostsze grzybki w zalewie octowej.
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 71
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 134
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4192
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8650
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 71
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 134
Przepis dnia
Spaghetti lubi chyba każdy., To jest dodatkowo urozmaicone dodatkiem oliwek...
Odsłon: 4192
Aksamitna, jedwabista. My mówimy ... łysa. Kawałek posmarowany konfiturą wi...
Odsłon: 8650
Składniki
Grzyby dokładnie oczyszczamy. Ja marynuję grzyby w małych słoikach, dlatego większe okazy kroję na dwie lub cztery części. Staram się także marynować osobno maślaki i osobno kozaki i prawdziwki. Grzyby przekładam do garnka, zalewam wodą z dodatkiem soli /1 łyżka/ - grzyby powinny być zakryte wodą. Maślaki gotuję 2-3 min a prawdziwki ok. 5 min. Następnie grzyby odsączam. Przygotowuję zalewę: do rondelka wlewam wodę, ocet, dodaję sól, cukier, pieprz ziarnisty, ziele angielskie, liście laurowe i pokrojone w plastry cebulę i marchew. Wszystko zagotowuję, zmniejszam ogień i gotuję 2-3 min. Grzyby układam luźno w słoikach, dodaję plastry cebuli i marchewki z zalewy a następnie słoiki napełniam przygotowaną zalewą. Przestygnięte grzybki zalewam przestygniętą zalewą, słoiki zakręcam i pasteryzuję ok. 15 min. Odsączone grzyby można też dodać do gotującej się zalewy, gorące /grzyby wraz z zalewą/przełożyć do słoików, zakręcić, odstawić do góry dnem i już nie pasteryzować.