Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby po cygańsku - przepis, który zachwyci twoją rodzinę

Grzyby po cygańsku - przepis, który zachwyci twoją rodzinę

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 2670

Dodano:

Odsłon: 765

Oto doskonały dowód na to, że wystarczy zaledwie kilka składników, aby przygotować przepyszną przekąskę. Tak przygotowane grzyby będą ciekawym dodatkiem do wielu dań. Możecie je również podawać solo, jako prostą przekąskę na imprezach.

Składniki

  • 2,5 kilograma grzybów
  • Pół kilograma cebuli
  • Pół szklanki oleju
  • 5 łyżek octu jabłkowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
  • Szczypta chili
  • Szklanka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka soli
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziela angielskie
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Grzyby po cygańsku - przepis, który zachwyci twoją rodzinę

Przygotowanie

  1. Grzyby delikatnie umyj i obierz. Pokrój je na mniejsze kawałki i zalej wodą. Gotuj około 10-15 minut uważając, aby nie wykipiały.

  2. Cebulę obierz i pokrój w piórka. Zeszklij na oleju.

  3. Ugotowane grzyby dodaj do cebuli i oleju. Dodaj resztę składników i wszystko duś na niewielkim ogniu przez około 20 minut. 

  4. Przełóż do słoiczków i zapasteryzuj przez około 10 minut. Poczekaj aż ostygną (odłożone do góry dnem) i dopiero odstaw je do spiżarki. Powodzenia!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń