Do góry

Przetwory Przepis na:

Grzyby po kaszubsku - smakołyk w słoiczku

Grzyby po kaszubsku - smakołyk w słoiczku

Autor:

Przepisów i artykułów: 136 Ocena: 2650

Dodano:

Odsłon: 7166

Sałatka z mieszanych grzybów w przecierze pomidorowym: koźlarzy, podgrzybków, borowików, maślaków i kurek. Sprawdza się zarówno jako dodatek do kanapek, drugiego dania, wsad do tostów czy jeden ze składników zapiekanych kieszonek z ciasta francuskiego. Tylko od Was zależy, w jakim daniu znajdzie jeszcze zastosowanie, dla mnie jest uniwersalna.

Składniki

  • 1 durszlak ugotowanych grzybów
  • 6 dużych cebul
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 1/2 szklanki octu
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie słodkiej papryki w proszku
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • sól, świeżo zmielony pieprz, papryka słodka wędzona
> 6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oleju, dodać do tego grzyby. Przesmażać, często mieszając, by składniki się nie przypaliły. Dołożyć koncentrat, cukier, przemieszać.
    Wlać ocet, doprawić mocno do smaku i dusić około 20-25 minut.
    Gorącą sałatkę nakładać do wcześniej przygotowanych słoiczków- ja wykorzystuję małe po koncentracie pomidorowym, musztardzie czy chrzanie.
    Pasteryzować około 20 minut. Smacznego.



Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń