Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby w zalewie octowej to świetny pomysł na szybki i ekskluzywny dodatek do różnego rodzaju posiłków: obiadów, przystawek, przekąsek. Dobrze sprawdzą się przy sałatkach, kanapkach, koreczkach. W tej wersji są mocno kwaśne i wyraziste. Całość jest szybka i prosta w przyrządzeniu, a już po 3 dniach są gotowe do pierwszej degustacji.
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3081
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 220
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 95
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam wspaniały pasztet z pieczonej kaczki z d...
Odsłon: 3081
Żeby relish z cukinii ładnie wyglądał w słoikach i na talerzu, najlepiej będz...
Odsłon: 220
Przepyszne, szybkie i efektowne danie, które świetnie sprawdzi się zarówno w...
Odsłon: 95
Składniki
Grzyby oczyść pod bieżącą wodą i dobrze osusz.
W dużym garnku połącz ocet, wodę i sól. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż sól się rozpuści. Dodaj grzyby i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj grzyby przez 10-15 minut, do miękkości.
Przełóż grzyby do wysterylizowanych słoików o pojemności pół litra. Do każdego słoika włóż też równomiernie: pokrojoną drobno cebulę, ziarna pieprzu, liść laurowy i czosnek.
Wlej gorącą zalewę do słoików, pozostawiając ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni na wierzchu. Usuń pęcherzyki powietrza za pomocą szpatułki. Wytrzyj brzegi słoików i mocno je zakręć.
Włóż słoiki do dużego garnka ze ściereczką na dnie. Zalej je wodą do wysokości ¾ i gotuj przez 20 minut.
Gotowe grzyby w zalewie octowej odkładaj na blat, do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie sprawdź zakrętki, czy są wklęsłe. Jeśli nie są – powtórz pasteryzację lub schowaj grzyby do lodówki i zużyj je w pierwszej kolejności.
Przetwory są gotowe do spożycia po 3 dniach marynowania. Zamknięte słoiki przechowuj w spiżarce, w chłodnym i ciemnym miejscu.