Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Grzyby w zalewie octowej to świetny pomysł na szybki i ekskluzywny dodatek do różnego rodzaju posiłków: obiadów, przystawek, przekąsek. Dobrze sprawdzą się przy sałatkach, kanapkach, koreczkach. W tej wersji są mocno kwaśne i wyraziste. Całość jest szybka i prosta w przyrządzeniu, a już po 3 dniach są gotowe do pierwszej degustacji.
        
        
        
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35709
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6014
            To najlepsze rogaliki, które możesz zrobić w domu. Ciasto jest puszyste i zac...
Odsłon: 35709
            Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 1210
            Dynia to prawdziwa królowa jesiennego stołu. Jest smaczna, zdrowa i łatwa w p...
Odsłon: 1758
            Przepis dnia
Gołąbki bez zawijania to uproszczona forma tradycyjnych gołąbków, czyli kotle...
Odsłon: 6014
        
        
                Składniki
Grzyby oczyść pod bieżącą wodą i dobrze osusz.
W dużym garnku połącz ocet, wodę i sól. Podgrzewaj, cały czas mieszając, aż sól się rozpuści. Dodaj grzyby i doprowadź całość do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj grzyby przez 10-15 minut, do miękkości.
Przełóż grzyby do wysterylizowanych słoików o pojemności pół litra. Do każdego słoika włóż też równomiernie: pokrojoną drobno cebulę, ziarna pieprzu, liść laurowy i czosnek.
Wlej gorącą zalewę do słoików, pozostawiając ok. 1,5 cm wolnej przestrzeni na wierzchu. Usuń pęcherzyki powietrza za pomocą szpatułki. Wytrzyj brzegi słoików i mocno je zakręć.
Włóż słoiki do dużego garnka ze ściereczką na dnie. Zalej je wodą do wysokości ¾ i gotuj przez 20 minut.
Gotowe grzyby w zalewie octowej odkładaj na blat, do góry dnem. Pozostaw do całkowitego ostudzenia, a następnie sprawdź zakrętki, czy są wklęsłe. Jeśli nie są – powtórz pasteryzację lub schowaj grzyby do lodówki i zużyj je w pierwszej kolejności.
Przetwory są gotowe do spożycia po 3 dniach marynowania. Zamknięte słoiki przechowuj w spiżarce, w chłodnym i ciemnym miejscu.