Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chcesz skorzystać jeszcze z sezonowych warzyw? A może gdzieś wyjeżdżasz i wolisz wziąć ze sobą domowe potrawy? Ten przepis na gulasz warzywny do słoików z pewnością ci się przyda!
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2287
Polecam to zniewalające danie. Łosoś oprószony cytrynowym pieprzem, szpinak d...
Odsłon: 2287
Składniki
Papryki umyj, usuń gniazda nasienne i pokrój w większą kostkę. Pomidory sparz wrzątkiem, obierz ze skórki i pokrój w kawałki. Cebule obierz i pokrój w piórka, a czosnek drobno posiekaj.
W dużym garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i smaż na średnim ogniu do zeszklenia. Do cebuli dodaj pokrojoną paprykę oraz czosnek, smaż jeszcze kilka minut. Wymieszaj warzywa, dodaj pomidory i smaż kolejne 5 minut aż zaczną się rozpadać.
Do garnka wlej wodę, dodaj koncentrat pomidorowy, ocet, cukier, liście laurowe, ziele angielskie, paprykę słodką i ostrą, opcjonalnie kminek, pieprz i sól.
Całość duś na małym ogniu przez około 25 minut, mieszając co jakiś czas.
Gorący gulasz przełóż do wyparzonych słoików, mocno zakręć.
Słoiki umieść w dużym garnku wyłożonym ściereczką, zalej wodą do ¾ wysokości i pasteryzuj przez 20-25 minut od momentu zagotowania wody.
Po pasteryzacji słoiki odstaw do góry dnem na ściereczkę, przykryj kocem i pozostaw do całkowitego wystudzenia. Przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu.