Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czereśnie z imbirem w zalewie słodko- kwaśnej, sprawdzą się zarówno jako słodka przekąska, jak i dodatek do mięs. Z podanych proporcji uzyskałam 3 słoiczki po około 500 ml.
Z zewnątrz lekko chrupiące w środku mięciutkie. Kotlety o dość wyrazistym smaku.
Odsłon: 243
Czasem trzeba odpocząć od mięsa i spróbować czegoś innego. Oto propozycja na...
Odsłon: 120
Z zewnątrz lekko chrupiące w środku mięciutkie. Kotlety o dość wyrazistym smaku.
Odsłon: 243
Czasem trzeba odpocząć od mięsa i spróbować czegoś innego. Oto propozycja na...
Odsłon: 120
Składniki
Owoce myjemy, przycinamy ogonki. Czereśni nie drylujemy. Przygotowane owoce przekładamy do słoiczków. Skórkę cytryny szorujemy szczoteczką, osuszamy, kroimy w cienkie paseczki. W garnku zagotowujemy wodę z cukrem i octem. Do gotującej zalewy dodajemy skórkę z cytryny oraz mielony imbir. Całość gotujemy 2- 3 minuty. Gorącym płynem zalewamy czereśnie. Słoiki (ich brzegi) dokładnie wycieramy suchą ściereczką, zakręcamy, odwracamy do góry dnem. Uwaga: Dla pewności czereśnie można poddać pasteryzacji (10- 15 minut). Ja akurat jestem leniuchem i jeśli tylko mogę, to pomijam pasteryzację. Tak było i w tym przypadku.