Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na domowe kiszone ogórki w słoikach idealne na zimę. Ogórki są bardzo aromatyczne i chrupiące a wykonanie bardzo proste.Przepis na około 5-6 słoików 0.9l
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 173
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 9536
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1097
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4428
Nasza babcia Ksenia gotowała na wigilię zupę grzybową z kaszą gryczaną. Jedli...
Odsłon: 173
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 20798
Składniki
Ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy a chrzan kroimy w słupki.
Do każdego słoika wkładamy 1-2 gałązki kopru z baldachem, 5 liści wiśni, 1 duży ząbek czosnku(lub 2 małe) oraz 3 słupki chrzanu. Wkładamy ogórki jaśniejszą stroną do góry.
Słoiki zalewamy zalewą przyrządzoną z wody i soli (2 litry wody/2 łyżki soli) tak żeby przykryła ogórki zostawiając przy tym 1 cm wolnego miejsca. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie możemy przenieść ogórki do chłodnej spiżarni/piwnicy. Ogórki będą gotowe po 3 tygodniach.