Do góry

Przetwory Przepis na:

Jak zrobić pyszne ogórki kiszone na zimę

Jak zrobić pyszne ogórki kiszone na zimę

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 130

Dodano:

Odsłon: 503

Przepis na domowe kiszone ogórki w słoikach idealne na zimę. Ogórki są bardzo aromatyczne i chrupiące a wykonanie bardzo proste.Przepis na około 5-6 słoików 0.9l

Składniki

  • 2 kg małych ogórków gruntowych
  • 6 ząbków czosnku
  • 30 liści wiśni
  • kawałek korzenia chrzanu
  • 1 pęczek kopru z baldachami
  • 2 litry zimnej wody
  • 2 płaskie łyżki soli kamiennej do przetworów
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Jak zrobić pyszne ogórki kiszone na zimę

Przygotowanie

  1. Ogórki dokładnie myjemy, czosnek obieramy a chrzan kroimy w słupki.

  2. Do każdego słoika wkładamy 1-2 gałązki kopru z baldachem, 5 liści wiśni, 1 duży ząbek czosnku(lub 2 małe) oraz 3 słupki chrzanu. Wkładamy ogórki jaśniejszą stroną do góry.

  3. Słoiki zalewamy zalewą przyrządzoną z wody i soli (2 litry wody/2 łyżki soli) tak żeby przykryła ogórki zostawiając przy tym 1 cm wolnego miejsca. Zakręcamy i odstawiamy na 3 dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie możemy przenieść ogórki do chłodnej spiżarni/piwnicy.

    Ogórki będą gotowe po 3 tygodniach.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń