Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w pomidorach to z pewnością danie nietypowe, które nie jest pierwszym nasuwającym się na myśl o przetworach. A jednak! Delikatne różyczki zatopione w aromatycznym sosie pomidorowo-czosnkowym, zaprawionym niewielką ilością curry i oregano to połączenie, które pozostanie na twoich kubkach smakowych przez długi czas. Całość jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa – pełna witamin i antyoksydantów, a jednocześnie niezwykle mało kaloryczna!
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1609
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 358
Papryka pieczona z cebulą może być spożyta na mnóstwo sposobów: od podania ja...
Odsłon: 134
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1609
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 358
Składniki
Kalafiora oczyść i podziel w małe różyczki wielkości jednego kęsa. Pomidory i cebulę umyj i pokrój w małą kostkę, odciskając nadmiar soku. Czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Ilość tej ostatniej zależy od indywidualnych preferencji smakowych: jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj jej więcej.
Wszystkie składniki umieść w garnku, dodając na początek jedynie połowę soli. Zagotuj całość na średnim ogniu, a następnie zmniejsz go do minimalnego i powoli gotuj przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku całość solą i pieprzem.
Gorącą mieszankę przenieś do wypasteryzowanych wcześniej słoików. Mocno zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego na 120 st. Celsjusza na ok. 30 minut. Wyjmij i odstaw do góry dnem.
Po całkowitym ostudzeniu sprawdź wklęsłość zakrętek. W razie potrzeby powtórz pasteryzację. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 6 miesięcy. Kalafiora w pomidorach podawaj jako dodatek obiadowy, ale możesz go także wykorzystywać jako bazę do zup czy sosów.