Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w pomidorach to z pewnością danie nietypowe, które nie jest pierwszym nasuwającym się na myśl o przetworach. A jednak! Delikatne różyczki zatopione w aromatycznym sosie pomidorowo-czosnkowym, zaprawionym niewielką ilością curry i oregano to połączenie, które pozostanie na twoich kubkach smakowych przez długi czas. Całość jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa – pełna witamin i antyoksydantów, a jednocześnie niezwykle mało kaloryczna!
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 16
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 350
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 373
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 402
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 147
Pyszny przepis na grzyby leśne w zalewie octowej - u mnie były to maślaki a t...
Odsłon: 16
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 350
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 373
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 402
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 147
Składniki
Kalafiora oczyść i podziel w małe różyczki wielkości jednego kęsa. Pomidory i cebulę umyj i pokrój w małą kostkę, odciskając nadmiar soku. Czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Ilość tej ostatniej zależy od indywidualnych preferencji smakowych: jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj jej więcej.
Wszystkie składniki umieść w garnku, dodając na początek jedynie połowę soli. Zagotuj całość na średnim ogniu, a następnie zmniejsz go do minimalnego i powoli gotuj przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku całość solą i pieprzem.
Gorącą mieszankę przenieś do wypasteryzowanych wcześniej słoików. Mocno zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego na 120 st. Celsjusza na ok. 30 minut. Wyjmij i odstaw do góry dnem.
Po całkowitym ostudzeniu sprawdź wklęsłość zakrętek. W razie potrzeby powtórz pasteryzację. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 6 miesięcy. Kalafiora w pomidorach podawaj jako dodatek obiadowy, ale możesz go także wykorzystywać jako bazę do zup czy sosów.