Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kalafior w pomidorach to z pewnością danie nietypowe, które nie jest pierwszym nasuwającym się na myśl o przetworach. A jednak! Delikatne różyczki zatopione w aromatycznym sosie pomidorowo-czosnkowym, zaprawionym niewielką ilością curry i oregano to połączenie, które pozostanie na twoich kubkach smakowych przez długi czas. Całość jest nie tylko pyszna, ale także zdrowa – pełna witamin i antyoksydantów, a jednocześnie niezwykle mało kaloryczna!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113068
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 454
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 597
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyj...
Odsłon: 113068
Zupa z wiśni zerwanych prosto z drzewa, świeżych i dorodnych to smak naszego...
Odsłon: 454
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 795
Sprawdzony przepis na zaprawę do karkówki. Mięso, które w niej poleży jest so...
Odsłon: 597
Składniki
Kalafiora oczyść i podziel w małe różyczki wielkości jednego kęsa. Pomidory i cebulę umyj i pokrój w małą kostkę, odciskając nadmiar soku. Czosnek i papryczkę drobno posiekaj. Ilość tej ostatniej zależy od indywidualnych preferencji smakowych: jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj jej więcej.
Wszystkie składniki umieść w garnku, dodając na początek jedynie połowę soli. Zagotuj całość na średnim ogniu, a następnie zmniejsz go do minimalnego i powoli gotuj przez ok. 40 minut. W razie potrzeby dopraw do smaku całość solą i pieprzem.
Gorącą mieszankę przenieś do wypasteryzowanych wcześniej słoików. Mocno zakręć i wstaw do piekarnika nagrzanego na 120 st. Celsjusza na ok. 30 minut. Wyjmij i odstaw do góry dnem.
Po całkowitym ostudzeniu sprawdź wklęsłość zakrętek. W razie potrzeby powtórz pasteryzację. Gotowe przetwory przechowuj w chłodnym i ciemnym miejscu przez maksymalnie 6 miesięcy. Kalafiora w pomidorach podawaj jako dodatek obiadowy, ale możesz go także wykorzystywać jako bazę do zup czy sosów.