Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Niezwykle smaczna, niskokaloryczna i zdrowa. Można ją wykorzystać na wiele sposobów - sprawdzi się w roli surówki, jako składnik zup oraz farsz do krokietów i pasztecików. Domowe kiszenie kapusty jest banalnie proste. Wystarczy odrobina chęci i zaangażowania.
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 785
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 348
Przepis dnia
Przepis na pyszną i aromatyczną zapiekankę z kopytkami, brokułami oraz polędw...
Odsłon: 6188
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 1381
Sznycel wiedeński (Wiener Schnitzel) to tradycyjne danie kuchni austriackiej....
Odsłon: 2874
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 10060
Składniki
Przygotuj najpierw kapustę. Umyj ją pod bieżącą wodą, a następnie osusz za pomocą ręczników. Usuń twardy głąb, a także uszkodzone liście z zewnątrz. Główkę podziel na mniejsze 2-3 kawałki, aby łatwiej się ją szatkowało.
Teraz posiekaj ostrym nożem albo z pomocą szatkownicy lub tarki o grubych oczkach. Grubość pasków zależy od twoich upodobań. Te cieńsze będą się szybciej kisić i puszczać sok.
Kapustę umieść w dużej misce. Zasyp ją solą.
Obierz marchewki i zetrzyj je na tarce. Dodaj do kapusty, a następnie ugniataj przez minutę. Dodaj ziarenka białej gorczycy i ponownie wymieszaj, lekko gniotąc.
Odstaw na pół godziny, aby kapusta z marchewkami puściła sok.
Po tym czasie ponownie ugnieć warzywa. Zostaw na kolejne pół godziny.
Przygotuj wyparzone słoiki, suche i czyste. Umieszczaj partiami kapustę z marchewkami, solą i gorczycą. Nie wypełniaj słoików do końca, aby zostawić miejsce na unoszące się gazy. Ugniataj warzywa łyżką albo tłuczkiem, aby usunąć pęcherzyki powietrza. Powstały sok na wierzchu zostaw do fermentacji.
Słoiki zakręć (delikatnie, nie za mocno) i odstaw w temperaturze pokojowej około 20 stopni Celsjusza.
Kapusta kiszona będzie gotowa po kilku dniach. Najlepiej odczekać 5-7 dni i spróbować jej smak. Jeśli jest odpowiednio kwaśna, najlepiej od razu przełożyć słoiki do lodówki, aby proces fermentacji znacznie zwolnił. W ten sposób możesz ją przechowywać nawet 3-5 tygodni.
Podczas fermentacji mogą pojawić się gazy, wtedy warto odkręcić słoiki i dać chwilę, aby mogły się ulotnić. Wtedy też trzeba docisnąć ponownie kapustę. Sok musi być cały czas na powierzchni. Po tym czasie warto już mocniej dokręcić zakrętki.