Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kwaszona jest bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K a także błonnika, wapnia, żelaza i potasu. Wspomaga odporność i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Picie soku z kapusty kwaszonej oczyszcza organizm; wzmacnia mięsień sercowy; obniża poziom cholesterolu.
Obraną z wierzchnich liści kapustę szatkujemy, podczas szatkowania odrzucamy głąby i zgrubienia liści. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużej miski, solimy, mieszamy, i odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia kapustę odciskamy. Dobrze dodać potartą na jarzynówce marchew. Wymieszać i włożyć do słoików typu twist off. Kapustę dobrze ubijamy w słojach i zalewamy solanką przygotowaną w proporcji 1 litr wody niegazowanej, płaska łyżeczka soli. Wycieramy brzegi słoików papierowym ręcznikiem i zakręcamy. Ustawiamy w piwnicy. Kapusta powinna stać przez 2 miesiące w jednym miejscu bez poruszania. Po tym okresie jest dobra do jedzenia Jako surówka, w bigosie, zupie czy po prostu do pochrupania z miseczki.
Podczas tych 2 miesięcy kapusta powiększy swoją objętość.
Pyszna swojska, bez sztucznych konserwantów i innych dodatków.
Dodatek do śląskiego 2 dania - smakuje najlepiej na zimno
Odsłon: 4473
Bardzo zdrowa i smaczna surówka, a może sałatka. Jakiś czas temu podawałam pr...
Odsłon: 8360
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4121
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 59
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 75
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 127
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1395
Uwielbiam takie lekkie, zielone sałatki
Odsłon: 4121
Dzisiaj coś lekkiego ale bardzo smacznego i dającego kolorytu na przyjęciu.
Odsłon: 59
Moje kwiaty w galarecie to nic innego tylko same galaretki, z których przygot...
Odsłon: 75
Pyszny i sycący obiad, który przygotujecie w kilka chwil. Kasza, warzywa, ku...
Odsłon: 127
Wysmażone, chrupiące, z bogatym farszem w środku - naleśniki z pieczarkami i...
Odsłon: 1395
Składniki
Obraną z wierzchnich liści kapustę szatkujemy, podczas szatkowania odrzucamy głąby i zgrubienia liści. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużej miski, solimy, mieszamy, i odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia kapustę odciskamy. Dobrze dodać potartą na jarzynówce marchew. Wymieszać i włożyć do słoików typu twist off. Kapustę dobrze ubijamy w słojach i zalewamy solanką przygotowaną w proporcji 1 litr wody niegazowanej, płaska łyżeczka soli. Wycieramy brzegi słoików papierowym ręcznikiem i zakręcamy. Ustawiamy w piwnicy. Kapusta powinna stać przez 2 miesiące w jednym miejscu bez poruszania. Po tym okresie jest dobra do jedzenia Jako surówka, w bigosie, zupie czy po prostu do pochrupania z miseczki.
Podczas tych 2 miesięcy kapusta powiększy swoją objętość. Pyszna swojska, bez sztucznych konserwantów i innych dodatków.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Dżem rabarbarowy
Przetwory
Dżem truskawkowy przepis babci
Przetwory
Dżem z czarnej porzeczki
Przetwory
Kompot z truskawek na zimę
Dżem rabarbarowy
Chcesz wykorzystać rabarbar do stworzenia przetworu, w którym pozostawisz jeg...
Odsłon: 123
Dżem truskawkowy przepis babci
Truskawki są jednymi z najbardziej lubianych przez wszystkich owoców. Dżem tr...
Odsłon: 143