Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kapusta kwaszona jest bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K a także błonnika, wapnia, żelaza i potasu. Wspomaga odporność i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Picie soku z kapusty kwaszonej oczyszcza organizm; wzmacnia mięsień sercowy; obniża poziom cholesterolu.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12179
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1319
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 37
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12179
Składniki
Obraną z wierzchnich liści kapustę szatkujemy, podczas szatkowania odrzucamy głąby i zgrubienia liści. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużej miski, solimy, mieszamy, i odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia kapustę odciskamy. Dobrze dodać potartą na jarzynówce marchew. Wymieszać i włożyć do słoików typu twist off. Kapustę dobrze ubijamy w słojach i zalewamy solanką przygotowaną w proporcji 1 litr wody niegazowanej, płaska łyżeczka soli. Wycieramy brzegi słoików papierowym ręcznikiem i zakręcamy. Ustawiamy w piwnicy. Kapusta powinna stać przez 2 miesiące w jednym miejscu bez poruszania. Po tym okresie jest dobra do jedzenia Jako surówka, w bigosie, zupie czy po prostu do pochrupania z miseczki.
Podczas tych 2 miesięcy kapusta powiększy swoją objętość. Pyszna swojska, bez sztucznych konserwantów i innych dodatków.