Do góry

Przetwory Przepis na:

Kapusta kwaszona

Kapusta kwaszona

Autor:

Przepisów i artykułów: 20 Ocena: 211

Dodano:

Odsłon: 2183

Kapusta kwaszona jest bogatym źródłem witamin z grupy B, C, K a także błonnika, wapnia, żelaza i potasu. Wspomaga odporność i korzystnie wpływa na pracę układu pokarmowego. Picie soku z kapusty kwaszonej oczyszcza organizm; wzmacnia mięsień sercowy; obniża poziom cholesterolu.

Składniki

  • Głowa kapusty
  • szara sól kamienna w proporcjach na 1 kg poszatkowanej kapusty - 2 płaskie łyżeczki soli
  • solanka woda żródlana niegazowana, sól
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Obraną z wierzchnich liści kapustę szatkujemy, podczas szatkowania odrzucamy głąby i zgrubienia liści. Poszatkowaną kapustę przekładamy do dużej miski, solimy, mieszamy, i odstawiamy na noc pod przykryciem. Następnego dnia kapustę odciskamy. Dobrze dodać potartą na jarzynówce marchew. Wymieszać i włożyć do słoików typu twist off. Kapustę dobrze ubijamy w słojach i zalewamy solanką przygotowaną w proporcji 1 litr wody niegazowanej, płaska łyżeczka soli. Wycieramy brzegi słoików papierowym ręcznikiem i zakręcamy. Ustawiamy w piwnicy. Kapusta powinna stać przez 2 miesiące w jednym miejscu bez poruszania. Po tym okresie jest dobra do jedzenia Jako surówka, w bigosie, zupie czy po prostu do pochrupania z miseczki.


  2. Podczas tych 2 miesięcy kapusta powiększy swoją objętość.
    Pyszna swojska, bez sztucznych konserwantów i innych dodatków.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bromal1 18 lutego 2017 Ja też się zdumiałam, że ktoś zamieszcza przepis na takie g... jak kapusta kwaszona (z octem). A to na szczęście stara, dobra, poczciwa kapusta kiszona.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 18 lutego 2017 Uff! Już przestraszyłem się, że serio kwaszona. Kocham kiszoną...tonami mogę ją jeść <3

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń