Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przygotowując domowe przetwory, warto pamiętać również o tych mięsnych. Domowe konserwy, takie jak chociażby karkówka w słoikach, zachwycają smakiem. Doskonale sprawdzają się również na wszelkiego rodzaju biwakach i wycieczkach. Dodatkowo, masz pełną kontrolę nad ich składem i zyskujesz pewność, że nie będzie w nich żadnych konserwantów ani podejrzanych składników.
Dla mnie jest ono specyficzne , pierś zbyt sucha , ale na wszystko jest dobra...
Odsłon: 1008
Kiedy przyjdzie jesień, przyda się odrobina domowych przetworów, które wzmocn...
Odsłon: 2848
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1496
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 780
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1089
Klopsiki w sosie pomidorowym to pomysł na prosty i szybki obiad. Możemy je po...
Odsłon: 1496
Jeśli na śniadanie Wielkanocne swoim domownikom czy gościom pragniecie zaserw...
Odsłon: 780
Sałatka z ryżem, pieczarkami, kukurydzą, ogórkami konserwowanymi oraz z jajka...
Odsłon: 1089
Składniki
Zacznij od przygotowania mięsa. Umyj je pod bieżącą wodą i osusz. Pokrój na kawałki takiej wielkości, aby zmieściły się do słoików.
W małej miseczce wymieszaj sól, pieprz, majeranek, paprykę słodką. Czosnek obierz i przeciśnij przez praskę. Dodaj do składników marynaty.
Umieść karkówkę w misce albo pojemniku i natrzyj przyprawami karkówkę. Wsyp żelatynę i zalej całość wodą. Wyrabiaj mięso, aby wszystkie składniki się połączyły. Powinno być klejące i jednolite. Przykryj folią i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Najlepiej pozostawić tak na całą noc, aby smaki się przegryzły.
Wyciągnij mięso z lodówki. Przygotuj też suche, wyparzone i czyste słoiki. Do każdego z nich włóż liście laurowe i ziele angielskie.
Wyłóż kawałki mięsa do każdego ze słoików. Ugnieć dobrze, aby przylegały do siebie bez dużej ilości powietrza. Zakręć mocno słoiki.
Przygotuj duży garnek i wyłóż go bawełnianą ściereczką. Umieść w nim słoiki. Zalej wodą, aby woda sięgała prawie do zakrętek.
Gotuj w ten sposób mięso przez 2-3 godziny od momentu zagotowania. Pozostaw tak na całą noc, aby naczynie się ostudziło. Kolejnego dnia znów pasteryzuj przez około godzinę. Odstaw słoiki na blat do wystudzenia.
Przepisy Przetwory
Przetwory
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Przetwory
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Przetwory
Kapusta kiszona w słoikach
Przetwory
Kalarepa kiszona w soku własnym
Domowa przyprawa gyros, jak zrobić samemu
Smaczna, praktyczna i bardzo prosta w przygotowaniu domowa przyprawa gyros be...
Odsłon: 370
Superfood z resztek - pasta, która wzbogaca smak potraw!
Gotujesz zupę i obierasz warzywa wcale nie musisz marnować obierek. Dzięki te...
Odsłon: 211