Do góry

Przetwory Przepis na:

Keczup z cukini

Keczup z cukini

Autor:

Przepisów i artykułów: 123 Ocena: 1080

Dodano:

Odsłon: 1868

W poszukiwaniu inspiracji na keczup z cukini przeczytałam wiele przepisów, jednak nie znalazłam takiego idealnego dla siebie. Stworzyłam więc swój przepis z dodatkami, które najbardziej trafiają w kubki smakowe mojej rodziny i znajomych. I udało się! Wszyscy ze smakiem zajdają się nim dodajac do parówek czy jako dodatek do kanapek, a nawet do grillowanych mięs.
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Umyte cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, solą i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc.

  2. Następnie odlać nadmiar soku, przełożyc do szerokiego, głębokiego rondla. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 30 minut, często mieszając.

  3. Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wydrążoną z nasion i pokrojoną w paski papryczkę ostrą. Gotować dalej 15 minut często mieszając.

  4. Odstawic z ognia do lekkiego przestudzenia, po czym całą masę zmiksować blenderem. Przełożyć ponownie do garnka, dodać zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i resztę przypraw. Gotować jeszcze, aż do uzyskania odpowiedniej gęstosci, pamiętajac o częstym mieszaniu.

  5. Można gorący keczup od razu wkładać do wyparzonych słoiczków i po założeniu nakrętki odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygniecia lub lekko wystudzony nastawic na 20 minut do pasteryzacji.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń