Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W poszukiwaniu inspiracji na keczup z cukini przeczytałam wiele przepisów, jednak nie znalazłam takiego idealnego dla siebie. Stworzyłam więc swój przepis z dodatkami, które najbardziej trafiają w kubki smakowe mojej rodziny i znajomych. I udało się! Wszyscy ze smakiem zajdają się nim dodajac do parówek czy jako dodatek do kanapek, a nawet do grillowanych mięs.
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 80
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3319
Uwielbiam chleb tygrysi, czasem zwany żyrafim ze względu na charakterystyczną...
Odsłon: 226
Nadeszła pora na kalafiora! Przyszła wiosna a wraz z nią wiele sezonowych war...
Odsłon: 80
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3319
Składniki
Umyte cukinie zetrzeć na tarce, wymieszać z pokrojoną w piórka cebulą, solą i odstawić w chłodne miejsce najlepiej na noc.
Następnie odlać nadmiar soku, przełożyc do szerokiego, głębokiego rondla. Gotować na wolnym ogniu bez przykrycia 30 minut, często mieszając.
Dodać pokrojony w cienkie plasterki czosnek, wydrążoną z nasion i pokrojoną w paski papryczkę ostrą. Gotować dalej 15 minut często mieszając.
Odstawic z ognia do lekkiego przestudzenia, po czym całą masę zmiksować blenderem. Przełożyć ponownie do garnka, dodać zmiksowane pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, ocet, cukier i resztę przypraw. Gotować jeszcze, aż do uzyskania odpowiedniej gęstosci, pamiętajac o częstym mieszaniu.
Można gorący keczup od razu wkładać do wyparzonych słoiczków i po założeniu nakrętki odwrócić do góry dnem do całkowitego wystygniecia lub lekko wystudzony nastawic na 20 minut do pasteryzacji.